Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Καθημερινό φαινόμενο τα βασανιστήρια στο Αφγανιστάν

Έκθεση κόλαφος του ΟΗΕ κατά των πρακτικών της αφγανικής ΕΥΠ
Η υπηρεσία πληροφοριών του Αφγανιστάν και η αστυνομία της χώρας «συστηματικά»βασανίζουν κρατούμενους ανάμεσά τους και παιδιά σε πολλές φυλακές, όπως αναφέρει μία σημερινή έκθεση του ΟΗΕ.

Πολλοί άνθρωποι δήλωσαν στον ΟΗΕ ότι το Εθνικό Διευθυντήριο Ασφαλείας (NDS) και η εθνική αφγανική αστυνομία τους κακοποίησαν σωματικά ή ψυχικά καταφεύγοντας σε ξυλοδαρμούς, χρήση ηλεκτροσόκ και αφαίρεση νυχιών, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι κρεμούν τους κρατούμενους από τα χέρια από τους τοίχους ή το ταβάνι, τους χτυπούν με πλαστικούς σωλήνες, ηλεκτρικά καλώδια ή ξύλα, ενώ τους αναγκάζουν να παραμένουν σε άβολες στάσεις, τους φορούν κουκούλες ή τους κλείνουν τα μάτια. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση τουλάχιστον ένας Αφγανός πέθανε από βασανιστήρια στην Κανταχάρ τον Απρίλιο του 2011.

Πάντως ο ανώτατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε τα βασανιστήρια δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης και εξήρε το υπουργείο Εσωτερικών και την αφγανική υπηρεσία πληροφοριών που επέτρεψαν την πρόσβαση στις φυλακές για έρευνα.

Η αφγανική κυβέρνηση έχει απορρίψει πολλούς από τους ισχυρισμούς των κρατούμενων, όμως παραδέχθηκε ότι ενδέχεται να υπήρξε κακοποίηση σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι λαμβάνει μέτρα για την αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων.

Οι συνεντεύξεις με 379 κρατούμενους που είτε περίμεναν να δικαστούν είτε είχαν καταδικαστεί έγιναν σε 47 διαφορετικά κέντρα κράτησης από την Αποστολή Βοήθειας στο Αφγανιστάν του ΟΗΕ (UNAMA) από τον Οκτώβριο του 2010 ως τον Αύγουστο του 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση 324 κρατούμενοι κατηγορούνταν για εγκλήματα σχετικά με τον πόλεμο.

Σε πέντε κέντρα κράτησης του NDS βρέθηκε ότι γινόταν συστηματική χρήση βασανιστηρίων, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, και «πολλές, πειστικές κατηγορίες» για βασανιστήρια σε ακόμη δύο κέντρα. Εξάλλου υπήρχαν κατηγορίες από ακόμη 17 κέντρα κράτησης, τα οποία ο ΟΗΕ ερευνά.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ήταν πιθανολογούμενοι αντάρτες, το 20% από αυτούς είχε συλληφθεί επειδή μετέφερε εκρηκτικά και το 11% είχε αποπειραθεί να εξαπολύσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Η UNAMA ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οι μισοί από όσους πήρε συνέντευξη σε κέντρα κράτησης του NDS είχαν υποβληθεί σε τεχνικές ανάκρισης που χαρακτηρίζονται βασανιστήρια. Όσον αφορά τα κέντρα κράτησης της αστυνομίας περισσότεροι από το ένα τρίτο των 117 κρατούμενων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι είναι αντάρτες ή ότι βοηθούν αντάρτες δήλωσαν στην UNAMA ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Εκτός από τη σωματική κακοποίηση, στην οποία περιλαμβάνεται και η σεξουαλική ταπείνωση, πολλοί κρατούμενοι δήλωσαν επίσης ότι κρατήθηκαν για μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο από το νόμο διάστημα, ενώ δεν τους επέτρεψαν να δεχθούν επισκέψεις από την οικογένειά τους.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Αφγανιστάν αναφέρει σε επίσημη απάντησή της ότι «έχουν αναφερθεί κάποια ζητήματα που δεν συνάδουν με τις εργασιακές αρχές του NDS» και συγκεκριμένα απέρριψε τους ισχυρισμούς για κακοποιήσεις.

Η ανακοίνωση άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι κρατούμενοι αντάρτες ενδέχεται να διατυπώνουν ψευδείς κατηγορίες για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά το NDS παραδέχθηκε ότι αρκετοί αξιωματούχοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν απολυθεί πρόσφατα, ενώ επεσήμανε ότι η υπηρεσία "επιδιώκει τη μεταρρύθμιση και τη βελτίωση στον τομέα της ανάκρισης".

Η UNAMA ανακοίνωσε από τη μεριά της ότι διαμόρφωσε την έρευνά της με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνει υπόψη της και τις ανησυχίες των αφγανικών αρχών σύμφωνα με τις οποίες κρατούμενοι ενδέχεται να δίνουν ψευδείς μαρτυρίες για να υπονομεύσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας και να προωθήσουν την προπαγάνδα των ανταρτών.

www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου