Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

«Σφαγή» στο Δημόσιο

Πάνω από 20.000 απολύσεις, κόψιμο ως 40% του εφάπαξ αναδρομικά
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και γενικώς επίσπευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία.

Η χθεσινή έκτακτη κρίσιμη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, που είχε δραματικό χαρακτήρα μετά την ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκε με δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Την προστασία της χώρας από τους σπεκουλαδόρους των αγορών και κυρίως το να πειστούν οι δανειστές για τις προθέσεις τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης με πράξεις και όχι λόγια έθεσε ως τις πιο βασικές προτεραιότητες του νέου θρίλερ που βιώνουμε το τελευταίο τριήμερο και το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα με την τηλεδιάσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου και των επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Οι ολιγωρίες
Με ευθείες βολές κατά πάντων: πολιτικών, δημοσιογράφων, αναλυτών, επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών που διατυπώνουν δημόσιο λόγο, αλλά κυρίως εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος υιοθέτησε την τρομοκρατική πολιτική λέγοντας «αμφισβητείται διεθνώς όχι η ικανότητα της κυβέρνησης, αλλά της χώρας, ως κοινωνία, ως έθνος να κάνει όσα πρέπει να βγει από την κρίση»

Ούτε μία φορά, όμως, δεν αναφέρθηκε στις ολιγωρίες της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία από τον περασμένο Ιούνιο (1η Ιουλίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ), οπότε ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο, έχει περιοριστεί απλώς στο να λέει τι θα κάνει αφήνοντας για αργότερα τα έργα. Η έλλειψη πράξεων είναι αυτή που έχει προκαλέσει την οργίλη αντίδραση της τρόικας, η οποία ζητάει πράξεις,

Απαντώντας στα μέτρα φοροαπαλλαγές -παροχές που υποσχέθηκε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετα στο πρόγραμμα της τρόικας -αν και δεν απέφυγε να δώσει και ο ίδιος μελλοντικές υποσχέσεις.

«Αν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως αντίθετο με όλες τις απόψεις που κυριαρχούν διεθνώς, μέσα σε ένα συσχετισμό ο οποίος είναι πάρα πολύ βαρύς για όλη την ευρωζώνη και όλη τη διεθνή οικονομία, τότε, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι θα αντιμετωπίσει μπροστά του. Για το τι αντιμετωπίζει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός, ο οποιοσδήποτε υπουργός Οικονομικών, οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, οποιασδήποτε χώρας του κόσμου» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, να είμαστε στον πυρήνα της ευρωζώνης» και να σταματήσουμε να είμαστε «ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης», διαμήνυσε χθες ο κ. Βενιζέλος, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς στόχους:

- Πλήρης επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012.
- Πρωτογενή πλεονάσματα το ταχύτερο δυνατόν -«να μην παράγουμε χρέος και να μη ζητάμε βοήθεια και για το χρέος της ελλειμματικής διοίκησης».
- Προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να γίνει η χώρα ανταγωνιστική.
Τρία μέτωπα
Πίσω από τους τρεις στόχους, όπως τους έθεσε ο υπουργός, κρύβεται ένα σκληρό πρόγραμμα σε τρία μέτωπα:

1.Για να υπάρξει πλήρης επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου, για έλλειμμα 7,6% το '11, πρέπει να έρθουν νωρίτερα ορισμένα από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή του, δηλ., να καλυφθεί η τρύπα των 4,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο του έτους ή των 1,7 δισ. ευρώ που υπολογίζει η τρόικα στη λήξη της χρονιάς.

Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, επομένως, πρέπει να καλυφθούν οι στόχοι εξοικονόμησης 350 εκατ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη, 245 εκατ. από τη μείωση των συμβασιούχων και συνολικά 6.744 εκατ. ευρώ, ήτοι 4.058 εκατ. από τις δαπάνες και 2.686 εκατ. από τα έσοδα, που έχουν υπολογιστεί για το 2011.
«Μεγάλος στόχος είναι η μείωση της δημόσιας δαπάνης, η μείωση του κράτους. Ολοι θέλουν περιορισμό του κράτους» σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε και για μέτρα περικοπής των δαπανών.

Και ο περιορισμός αυτός μπορεί να προέλθει με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, με διακοπή συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και καταργήσεις θέσεων. Η εργασιακή εφεδρεία μπαίνει σε πρώτο πλάνο, επισπεύδεται, και ο στόχος είναι να αποχωρήσουν περίπου 20.000 με 30.000 άτομα τώρα, τόνιζαν κυβερνητικοί παράγοντες ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 150.000 υπαλλήλους. Ενώ θα απολύεται αμέσως, με τη λήξη της σύμβασης, κάθε συμβασιούχος. Συνολικά 25.000 με 30.000 συμβασιούχοι θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο.

Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από 1ης Οκτωβρίου αναμένεται να προκαλέσει μείωση κατά περίπου 40% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ συζητούν πλαφόν στις συντάξεις (πρόταση για 1.500 ευρώ), περαιτέρω μείωση συντάξεων ΟΓΑ και ΝΑΤ, περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

Το πακέτο εξετάζεται να συνοδευτεί από εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και η πρόταση που έχει γίνει είναι να υλοποιήσουν από 15 Οκτωβρίου την εξίσωση σε μεγαλύτερο ποσοστό ή ακόμη και την εφάπαξ αντί της βαθμιαίας, μέχρι το 2013, εξίσωσης. Δεν αποκλείεται ακόμη και νέα αύξηση ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.


2. Τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μη παραγωγή χρέους και κυρίως η μη παραγωγή χρέους από ελλειμματική διοίκηση σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν τα δάνεια της τρόικας να καλύπτουν τα ελλείμματα της διοίκησης. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως το μήνυμα το έχουν ήδη λάβει από την τρόικα, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει να εκταμιεύει δάνειο για να καλυφθούν οι πρωτογενείς ανάγκες του Δημοσίου, δηλαδή μισθοί, ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων και άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Δεν αποκλείουν να περάσουν σε ακόμη πιο σκληρή εκταμίευση του δανείου, δηλαδή στην κατάτμηση των επόμενων δόσεων, και την εκταμίευση κάθε φορά των ποσών που απαιτούνται μόνο για κάλυψη τόκων και εξόφληση ομολόγων.

3.Η επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα θεωρείται εκ των ουκ άνευ για την κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ο κ. Βενιζέλος, το οποίο χαρακτήρισε «μικρό ασφάλιστρο κινδύνου» και μίλησε για τον κίνδυνο η φύρα να φτάσει από 20% έως και 50% αν δεν το πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες.

Η νέα διαφωνία
Στο σημείο αυτό βρίσκεται και μια νέα διαφωνία με την τρόικα. Η κυβέρνηση υπολογίζει τα έσοδα από το τέλος ακινήτων στα 2,6 δισ. ευρώ ετησίως ή 5,2 δισ. στη διετία 2011-2012. Η τρόικα εκτιμά ότι θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα, ακόμη και στο 50%. «Αν η τρόικα κάνει μειωμένο απολογισμό απόδοσης», τότε θα έχουμε «μέτρα εκβιαστικού χαρακτήρα» όπως τα αποκάλεσε ο υπουργός, ο οποίος μπορεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη να βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο να του πουν «Βρείτε άλλο μέτρο, επιβαρύνετε τον ελληνικό λαό με άλλον τρόπο, ενδεχομένως άδικο και επαχθέστερο», καθώς επισήμανε και ο ίδιος.

Τα ακόμη σκληρότερα μέτρα έχουν αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα με την άμεση εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου που έχουν ψηφιστεί για μέχρι το 2015.

www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου