Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκινά το τέμενος στον Ελαιώνα

Η κυβέρνηση εισηγείται, όπως σημείωσε ο υπουργός, Ν. Σηφουνάκης, τη δημιουργία μιας επιπλέον χρήσης στους κοινόχρηστους χώρους του Ελαιώνα. Φυσικά αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας θρησκευτικών χώρων.
Ο χώρος κατασκευής βρίσκεται σε υπάρχον κτίριο το οποίο θα ανακαινιστεί και θα μετασκευαστεί κατάλληλα σε Τέμενος.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι γίνονται κατανοητές οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές σχετικά με την κατασκευή ισλαμικού τεμένους, δείχνοντας ουσιαστικά προς την πλευρά του ΛΑΟΣ, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι οριακή.
Παρόλα αυτά παρατήρησε πως η χώρα μας οφείλει να εναρμονιστεί με τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, προαπαιτούμενο της οποίας είναι η ύπαρξη χώρων λατρείας.
Το νομοθέτημα για το τέμενος στον Ελαιώνα αναμένεται να υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα πλην του ΛΑΟΣ, ο οποίος μάλλον θα καταθέσει και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Τέλος στην εκκρεμότητα των αυθαιρέτων
Κατά τα άλλα, ολοκληρώνεται το βράδυ της Τρίτης, με την ψήφισή του και επί των άρθρων η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.
Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με ευρεία πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) και κατόπιν ουσιωδών αλλαγών ως προς τα πρόστιμα, τους χρόνους υπαγωγής στη ρύθμιση, τους συντελεστές υπολογισμού των προστίμων κ.α.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης κατέθεσε σειρά αλλαγών - κυρίως νομοτεχνικών - εκ των οποίων η σημαντικότερη αφορά στη σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού- από 20 χρόνια -σε 10 χρόνια από την έναρξη του νόμου.
Κατά την ομιλία του ο κ. Σηφουνάκης τόνισε πως, ενώ όλο αυτό το διάστημα διατυπώνεται μια κριτική, ότι η ρύθμιση των αυθαιρέτων γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι "μνημονιακές" μας δεσμεύσεις, παραβλέπει ότι η απαρχή μιας περιόδου αστάθειας και επισφάλειας, που όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία 37 χρόνια, είναι ταυτόχρονα η απαρχή μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως είπε, στους τομείς της Πολεοδομίας και του Περιβάλλοντος αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκφράζεται με έναν νέο "ηθικό κώδικα" που υπαγορεύει το εξής απλό:
Ο πολίτης είναι πολίτης με δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο σύνολο, και όχι "πελάτης" ενός φαύλου κράτους. "Η Πολιτεία αναγνωρίζει τη συμμετοχή της στην «αυθαιρεσία» και αναλαμβάνει τις ευθύνες της χωρίς να κρύβεται πίσω από ιδεολογικά προσχήματα. Αυτή είναι η βαθύτερη και ουσιαστικότερη απάντηση στην αναγκαιότητα του νόμου για τα αυθαίρετα", εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ.

www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου