Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

«Κλείνουν» Facebook, Twitter και Blackberry Messenger στη Βρετανία

Το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ταραχών

Ενστάσεις εκφράζονται στη Βρετανία για την ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια των ταραχών, την ώρα που τα βρετανικά δικαστήρια ξεκίνησαν να εκδικάζουν τις πρώτες υποθέσεις των συλληφθέντων για τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Ένας 27χρονος άνδρας παρουσιάστηκε σε δικαστήριο του Χέιστινγκς, στο Ανατολικό Σάσεξ, με την κατηγορία ότι υποκίνησε κοινωνικές αναταραχές και ότι «ενθάρρυνε σκόπιμα εγκλήματα κυρίως ληστείες και εγκληματικές ζημιές» μέσω μηνυμάτων που ανέβασε στο facebook.

Σε άλλη πόλη της Βρετανίας, η αστυνομία επισκέφθηκε τρεις νεαρούς άνδρες και ένα κορίτσι 11 ετών και τους «έδωσαν συμβουλές» σχετικά με την είσοδό τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ταραχών που πλήττουν τη βρετανική πρωτεύουσα, την παρουσίαση του οποίου έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την Πέμπτη, περιλαμβανόταν η πρόταση να υπάρξουν περιορισμοί στην αποστολή μηνυμάτων μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter και το Blackberry Messenger, στη διάρκεια των ταραχών.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι θα καλέσει στελέχη των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για να συζητήσουν πώς θα μπορέσουν να εμποδίσουν τους χρήστες να μεταδίδουν πληροφορίες για τα επεισόδια ή να ενημερώνουν τους ταραξίες για τις κινήσεις της αστυνομίας.

Πάντως εκπρόσωπος εταιρείας ασφάλειας λογισμικού δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατο να εμποδιστεί η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εξηγώντας ότι ο κόσμος βρίσκει πάντα τον τρόπο.
Ο περιορισμός στη χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης θα σηματοδοτούσε την πιο «θεμελιώδη αλλαγή» στην προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης στο Διαδίκτυο εδώ και 15 χρόνια, σχολίασε ο δικηγόρος Στιβ Κούνσεβιτς στο Press Association.

Υπάρχουν και κάποιοι που δεν βλέπουν ως λύση το κλείσιμο των ιστότοπων όπως το facebook και το twitter, καθώς αυτό θα στρέψει τους ταραξίες σε εναλλακτικά συστήματα.

www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου