Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Το εργασιακό στρες «πληγώνει» τις γυναικείες καρδιές

Αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας εμφανίζουν οι γυναίκες που εκδηλώνουν υπερβολικό άγχος στη δουλειά τους.
Μέχρι πρόσφατα είχε αποδειχθεί πως το εργασιακό στρες προκαλεί βλάβες στην καρδιά των ανδρών, νεότερες μελέτες όμως έδειξαν ότι πλήττει και το γυναικείο φύλο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Glostrup παρακολούθησαν την πορεία της υγείας και την ποιότητα ζωής 12.000 εθελοντριών, ηλικίας 45 ετών και άνω, επί 15 χρόνια (έως το 2008).

Στο μεσοδιάστημα, 580 εθελόντριες παρουσίασαν ισχαιμική καρδιοπάθεια, με 369 από αυτές να αναπτύσσουν στηθάγχη και 138 να παθαίνουν έμφραγμα.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ευθύνονται για την καρδιοπάθεια των εθελοντριών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες βίωναν «ιδιαίτερα έντονο» εργασιακό στρες είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους εργαζόμενες που ήταν πολύ πιο χαλαρές στη δουλειά.

Όταν, όμως, ανέλυσαν τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα, διαπίστωσαν ότι οι 40αρες εργαζόμενες ήταν αυτές που ουσιαστικά πλήττονταν από το εργασιακό στρες, ενώ οι 50αρες και οι 60αρες έμεναν αλώβητες.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου