Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Κύκλωμα 732 γιατρών «ροκάνιζε» το ΙΚΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία έφεραν στο φως οι έλεγχοι.

Αποκαλυπτικές είναι οι έρευνες για τις αιτίες που κρύβονται πίσω από την οικονομική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Εντοπίστηκαν 732 γιατροί που συμμετείχαν σε κυκλώματα παράνομων συνταγογραφήσεων.

Αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως από τους ελέγχους που γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μέχρι σήμερα 732 γιατροί εντοπίστηκαν να έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Οι γιατροί αυτοί εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ενώ εκτιμάται πως στο σύνολο των φορέων θα ξεπεράσουν τις 1.100 οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Έθνος, έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχουν ορισμένοι γιατροί που εκμεταλλεύονται τη «συνεργασία» τους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε φαρμακεία και κλινικές, προκειμένου να έρθουν στο φως κυκλώματα που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη είναι να εξοικονομηθούν φέτος 1,3 δισ. ευρώ από το «νοικοκύρεμα» στον χώρο του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων αναμένεται να πέσουν από τα 4,2 στα 2,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από τους 732 γιατρούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελέγχων διακόπηκε ήδη η συνεργασία των Ταμείων με τους 140.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα υπάρξει παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα (εφόσον είναι μόνιμοι), αφαίρεση συνταγολογίου (πρόκειται για ένα νέο μέτρο), ενώ ανάλογα με την περίπτωση το θέμα μπορεί να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν φτάσει στα ταμεία προκύπτει πως η παραβατική συμπεριφορά των συγκεκριμένων γιατρών εντοπίζεται σε θέματα συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως:

- Συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα, των οποίων η προμήθεια γίνεται από ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από το φαρμακείο του ΙΚΑ (όπως κανονικά πρέπει). Μάλιστα για το θέμα αυτό θα ελεγχθεί και το κατά πόσο έχει υπάρξει συνεργασία με συγκεκριμένα φαρμακεία.
- Συνταγογραφούν φάρμακα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και
- Συνταγογραφούν σε τριπλάσιους ασφαλισμένους από αυτούς που κανονικά θα έπρεπε. Ειδικότερα, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ μπορούν να εξυπηρετούν έως και 100 ασφαλισμένους του ΙΚΑ τον μήνα (υπάρχει σχετική ρύθμιση). Ωστόσο αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις που οι γιατροί είχαν περισσότερες από 300 επισκέψεις τον μήνα.

«Ρεκόρ»

Σημειώνεται πως πριν από λίγους μήνες είχαν έρθει στο φως στοιχεία ότι 20 γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων είχαν καταφέρει να κάνουν «ρεκόρ» συνταγογράφησης. Η πιο ακραία περίπτωση αφορούσε γιατρό του ΙΚΑ ο οποίος συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ τον μήνα.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μέσα σε μία πενταετία είχε αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων το 2009 έφτανε το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία -πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- στην Ελλάδα εκτελούνταν περίπου 100 εκατομμύρια συνταγές τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα στη Δανία (που έχει τον μισό περίπου πληθυσμό) 15 εκατομμύρια. Μάλιστα η αξία της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας είναι περίπου ίδια με αυτήν της Ισπανίας που έχει πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου