- Μέχρι 15 Αυγούστου θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο
- 90 κρατικοί φορείς καταργούνται και συγχωνεύονται
- Ποιοι άλλοι οργανισμοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο τρόικας και κυβέρνησης
"Θερμό" καλοκαίρι προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο με λουκέτα "εξπρές" σε δημόσιους οργανισμούς και συγχωνεύσεις φορέων, ενώ χιλιάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό θα τεθούν σε καθεστώς "μισθωτής εφεδρείας".
Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή την ενοποίηση περίπου 90 φορέων, μεταξύ των οποίων 11 μεγάλων οργανισμών που απασχολούν συνολικά 7.000 εργαζομένους. Όσοι από τους εργαζομένους στα ΝΠΙΔ αξιολογηθούν ως πλεονάζον προσωπικό θα τεθούν σε καθεστώς "εφεδρείας" και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού τους για 12 μήνες. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρει ότι έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί και 4.500 φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον "Καλλικράτη", ενώ μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 77 μικροί οργανισμοί και υπηρεσίες του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το “Έθνος του Σαββάτου” στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα μπουν 1.500 οργανισμοί του Δημοσίου που εποπτεύονται από υπουργεία ή ανήκουν στον τομέα της κοινωνικής προστασίας. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των οργανισμών θα προβλεφθούν στον προϋπολογισμό του 2012. Την επόμενη χρονιά αναμένεται να έρθει "τσουνάμι" από λουκέτα σε δημόσιους φορείς που θα συνεχιστεί μέχρι το 2015.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είναι επικεφαλής της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Αυγούστου θα περιλαμβάνει 11 σημαντικούς φορείς για τους οποίους προβλέπονται τα εξής:
•Αναδιάρθρωση και μείωση μεγέθους για την ΕΡΤ Α.Ε.
•Διακοπή λειτουργίας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στα εποπτεύοντα υπουργεία για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ΑΕ, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ΑΕ, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) και το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
•Συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ, της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ
•Διακοπή λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας ΑΕ (ΕΟΜΜΕΧ) και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάποτυξης
•Συγχώνευση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με τα ερευνητικά κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ.
Από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας η πρώτη ομάδα υπαλλήλων αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών. Ο Εφαρμοστικός Νόμος προβλέπει για τους έφεδρους υπαλλήλους την αξιολόγησή τους από το ΑΣΕΠ με αντικειμενικά κριτήρια (τυπικά προσόντα, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.) και την κατάταξή τους σε πίνακες με σειρά προτεραιότητας.
Από τους πίνακες θα μετατάσσονται σε αντίστοιχες θέσεις στον δημόσιο τομέα κατά 10% επί του συνόλου των προσλήψεων που θα επιτρέπει κάθε χρόνο η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων (1:10 το 2011 και 1:5 από το 2012 μέχρι το 2015). Επίσης θα μπορούν κατά τη διάρκεια της 12μηνης εφεδρείας να εργαστούν ως εποχικό προσωπικό στο Δημόσιο σε ποσοστό 30% από τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί, σε θέσεις μερικής απασχόλησης κατά απόλυτη προτεραιότητα ή στον ιδιωτικό τομέα. Οσοι δεν βρουν επαγγελματική διέξοδο μετά τη λήξη του 12μήνου θα απολύονται.
Καθοριστικό ρόλο για το μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων που θα μπουν στην "εφεδρεία" θα διαδραματίσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να εξειδικεύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Η λίστα των υπό κατάργηση φορέων - Ποιοι οργανισμοί παίρνουν σειρά
Εκτός των 11 οργανισμών που ανακοίνωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή έχει εισηγηθεί τη συγχώνευση και κατάργηση 78 οργανισμών. Συγκεκριμένα έχει εισηγηθεί:
Την κατάργηση 8 οργανισμών:
•Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
•Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (Ε.Ο.Ε.Τ)
•Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ)
•Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
•Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)
•Εργο Πολιτών
•Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία
•Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων
Τη λύση και εκκαθάριση 32 φορέων και υπηρεσιών:
Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ Α.Ε.) (υπάρχει πρόταση και για συγχώνευση με τον ΕΦΕΤ)
Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΙΕΚΕΜ - ΟΕΕ)
28 Κέντρα Νεότητας (Κέντρων Εργαζόμενου Κοριτσιού- ΚΕΚ και Κέντρων Εργαζόμενων Νέων - ΚΕΝ)
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε.
Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.
Και τη συγχώνευση 38 οργανισμών:
Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού
Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά - Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας - Ματθαίος Λιούγκας και το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά - Πέτρος Καπαγέρωφ στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά.
Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων με το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων
Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων
Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης (αυτοτελές τμήμα) με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος
Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης", ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ
Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ.
Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.) με την εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (Ε.Β.Ε.Τ.Α.Μ. Α.Ε.) και η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ) σε μια εταιρεία.
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και τον Οργανισμό Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών.
Ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης "ΔΗΜΗΤΡΑ" (ΝΠΙΔ), το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.) (ΝΠΙΔ) και ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) (ΝΠΙΔ) σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "Εθνικός Οργανισμός Αγροτικής Ερευνας, Εκπαίδευσης και Ελέγχων - ΔΗΜΗΤΡΑ" (ΕΘ.Ο.ΑΓ.Ε.Π. ? ΔΗΜΗΤΡΑ)
Τη συγχώνευση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε, με την Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)
Τη συγχώνευση, ενοποίηση και αναδιοργάνωση των φορέων: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική-Πληροφορική Α.Ε., Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. σε έναν ενιαίο και σύγχρονο Εθνικό Οργανισμό Εργασίας (Ε.Ο.Ε.)
Ζητούνται τεχνοκράτες - σύμβουλοι για την εφαρμογή του σχεδίου
Την υποστήριξη τεχνικών συμβούλων αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσει 1.500 δημόσιους φορείς και να αποφασίσει τη συγχώνευση και την κατάργηση δημόσιων οργανισμών. Η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη σε δημόσια διαβούλευση το τεύχος προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή τεχνικών συμβούλων που θα συμβάλουν στο εγχείρημα της μείωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα παρέχοντας τεχνογνωσία.
Οι τεχνικοί σύμβουλοι που θα επιλεγούν θα συμβάλουν στη διαμόρφωση κριτηρίων από τα οποία θα προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό που θα τεθεί σε καθεστώς "μισθωτής εφεδρείας" στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το έργο, ύψους 14,5 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας μέσω του Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση" και θα έχει διάρκεια υλοποίησης μέχρι το 2015.
Οι διαδικασίες υλοποίησης θα τελούν υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου, Θ. Πάγκαλου, που είναι επικεφαλής της αρμόδιας γνωμοδοτικής διυπουργικής επιτροπής για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, καθώς και της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης. Μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνταξη του ενιαίου Μητρώου των δημοσίων, καθώς και του "οδικού χάρτη" για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια με τα οποία θα εντάσσονται οι φορείς στο πρόγραμμα.
Το βασικό έργο των τεχνοκρατών που θα αναλάβουν την υποστήριξη των διαδικασιών συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών θα είναι η διαμόρφωση κριτηρίων κατηγοριοποίησης των φορέων.
Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι αν η διαδικασία των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών δεν προχωρήσει βάσει του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, δεν θα αποφύγουν την οριζόντια περικοπή δαπανών στην οποία θα περιλαμβάνονται και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απασχολούνται περίπου 130.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου.
Πως θα προχωρήσει η διαδικασία - Ο οδικός χάρτης των συγχωνεύσεων
Η απουσία τεχνογνωσίας σε θέματα καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών αλλά και η ταχύτητα με την οποία πρέπει να δράσει η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, πρόκριναν τη λύση για αναζήτηση τεχνικού συμβούλου. Στο έργο που καλείται να παραδώσει η εταιρεία συμβούλων που θα επιλεγεί είναι ο "οδικός χάρτης" των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια με τα οποία θα εντάσσονται οι φορείς στον σχεδιασμό αλλά και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο και στους εργαζομένους το "κλείσιμο" ενός δημόσιου φορέα. Συγκεκριμένα οι τεχνικοί σύμβουλοι θα πρέπει να παρουσιάσουν στο πλαίσιο του "οδικού χάρτη" για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών:
Την πρόταση των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν κατά σειρά προτεραιότητας.
Εργαλεία και οδηγίες σχετικά με τη διαμόρφωση ενιαίας διαδικασίας (προτεραιότητες σε τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν περικοπές δαπανών, τα κριτήρια με τα οποία προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό).
Εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας, οι οποίες θα καταγράφουν την εξοικονόμηση που θα προκύψει για το Δημόσιο, τις επιπτώσεις που θα έχει η συγχώνευση ή η κατάργηση οργανισμών στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία.
Εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων για τους νέους φορείς και σχέδια αξιοποίησης των εργαζομένων.
Υποστήριξη σε ειδικά θέματα εκκαθάρισης, οργάνωσης, εσωτερικού ελέγχου, ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων.
Για τους εργαζομένους των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών θα συνταχθούν μελέτες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπου θα καταγραφούν τα επαγγελματικά προσόντα κάθε υπαλλήλου. Επίσης θα προβλέπεται μετεκπαίδευση εργαζομένων, προκειμένου να στελεχώσουν νέες θέσεις στους φορείς που θα δημιουργηθούν.
Το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας αφορά μόνο τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θα κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό. Οπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, το μέτρο δεν ισχύει για το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό των ΝΠΔΔ που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, λόγω της μονιμότητας που προβλέπεται από συνταγματικές ρυθμίσεις. Ετσι το προσωπικό των καταργούμενων νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ρέππα, θα μεταφέρεται σε αντίστοιχες υπηρεσίες των υπουργείων που επόπτευαν τον καταργούμενο φορέα ή τον οργανισμό.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου