Η παραμονή των στρατευμάτων στο επίκεντρο των συζητήσεων
Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λίον Πανέτα, έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Ιράκ, απροειδοποίητα, σε μία προσπάθεια να διαβουλευθεί με την ιρακινή ηγεσία, κατά πόσον αμερικανικά στρατεύματα μπορούν να μείνουν στο Ιράκ και το 2012.
Η Ουάσινγκτον εστιάζει, στις διαβουλεύσεις που θα έχει στη Βαγδάτη, στη χρήση ιρανικών πυραύλων και βλημάτων όλμου στις συγκρούσεις με αντίπαλο τους Αμερικανούς στρατιώτες.
Φέτος τον Ιούνιο σημειώθηκαν 15 θάνατοι Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, οι περισσότεροι μετά απ το 2008, επεσήμαναν στρατιωτικοί αναλυτές, που θυμίζουν ότι η διετία 2006-2007 ήταν η πλέον θανατηφόρα για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ.
Όσον αφορά το ισχύον χρονοδιάγραμμα της παρουσίας των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, που δεν υπερβαίνουν πλέον σημαντικά τις 46 χιλιάδες στρατιώτες, η παρουσία δεν παρατείνεται και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου φέτος, αν και εκ μέρους και των δύο πλευρών εκφράζεται ήδη στρατιωτική ανησυχία ότι, με τον πλήρη σεβασμό αυτού του χρονοδιαγράμματος, θα προκύψουν κενά στην ασφάλεια.
Ο Λίον Πανέτα, που έφτασε στο Ιράκ από το Αφγανιστάν είχε δηλώσει στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι μπορεί η ιρακινή κυβέρνηση να ζητήσει παραμονή Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και πέραν του 2011.
‘Ομως, σχετικά με μια τέτοια προοπτική ο αξιωματούχος επέδειξε πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα, συνομιλώντας με εκπρόσωπους του Τύπου την ώρα που αναχωρούσε από το Αφγανιστάν.
Η κυβέρνηση αλ Μάλικι δεν έχει υπουργείο Άμυνας κι αυτό είναι ένα από τα θέματα, πάνω στα οποία ο Λίον Πανέτα θα διαβουλευθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ.
www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου