Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Google: Φόβοι για σκληρότερη λογοκρισία λόγω «Αραβικής Άνοιξης»

Ο πρόεδρος της Google εξέφρασε φόβους για αυστηρότερη λογοκρισία στο Ίντερνετ μετά τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο.

Η χρήση του Ίντερνετ από τα αραβικά δημοκρατικά κινήματα ενδεχομένως να έχει ως συνέπεια τη χρήση πιο αυστηρής λογοκρισίας και την καταπάτηση της ελευθερίας στο Διαδίκτυο από κάποια καθεστώτα, δήλωσε ο πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιντ.

Μιλώντας σε διάσκεψη στην Ιρλανδία,ο Σμιντ είπε πως κάποιες κυβερνήσεις επιθυμούν να ρυθμίσουν το Ίντερνετ όπως ρυθμίζουν την τηλεόραση. Επίσης, ανέφερε πως πολλοί συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο σύλληψης και βασανιστηρίων σε χώρες με τέτοιες κυβερνήσεις.

Το Ίντερνετ αποτέλεσε και αποτελεί καθοριστικό εργαλείο των δημοκρατικών αντικαθεστωτικών κατά την αποκαλούμενη «Αραβική Άνοιξη». Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώνουν διαμαρτυρίες και να επικοινωνούν με ΜΜΕ στο εξωτερικό, παρακάμπτοντας τη λογοκρισία που επιβάλλεται στα ΜΜΕ του εσωτερικού.

Ο Σμιντ δήλωσε ότι αναμένει πως το πρόβλημα της απόπειρας άσκησης μεγαλύτερου ελέγχου στο Ίντερνετ από τις κυβερνήσεις θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο.

«Ο λόγος είναι ότι, καθώς η τεχνολογία διεισδύει όλο και περισσότερο στις καθημερινές ζωές μας, οι πολίτες γίνονται όλο και πιο ‘καλωδιωμένοι’ και το περιεχόμενο όλο και πιο επικεντρωμένο στη γλώσσα της χώρας, οπότε έχουμε κάτι σαν την τηλεόραση» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι «αν δείτε πώς είναι η τηλεόραση σε αυτές τις χώρες… υπάρχουν πολλοί κανόνες, καθώς οι ηγέτες, σχεδόν δικτάτορες, εν μέρει δικτάτορες, πείτε τους όπως θέλετε, κατανοούν τη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας, την οποία χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν τον έλεγχο των πολιτών».

Η Google έχει συγκρουστεί με την Κίνα λόγω προσπαθειών της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει τη δημόσια πρόσβαση στις υπηρεσίες της. Ο πρόεδρος της εταιρείας αναφέρθηκε επίσης σε κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Google σε μέρη του κόσμου όπου το υλικό που εντοπίζεται μέσω της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης μπορεί να θεωρηθεί παράνομο. Ωστόσο, απέφυγε να πει ποιες είναι οι χώρες για τις οποίες μιλούσε.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο, ο Βάελ Γκόνιμ, στέλεχος της Google, είχε συλληφθεί από τις αρχές επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Επίσης, ο Γκόνιμ είχε εμπλακεί και στη δημιουργία μίας σελίδας στο Facebook εναντίον των βασανιστηρίων, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση διαδηλώσεων.

www.secnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου