Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα επιτόκια

Με φόντο την κόντρα Τρισέ – Γερμανίας για την ελληνική κρίση χρέους
Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται σήμερα η προσοχή επενδυτών και αναλυτών.
Παράλληλα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει πως ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των επιτοκίων ώστε να ασκήσει πιέσεις, ειδικότερα στο Βερολίνο, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

«Δύο ημέρες αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, διεύρυνε το ρήγμα με την ΕΚΤ ως προς την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τρισέ πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων για δεύτερη φορά, τον Ιούλιο», αναφέρει το Bloomberg.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου σε ειδικούς αναλυτές, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο 1,25%.

Επισημαίνεται πως η διαφωνίας μεταξύ του Βερολίνου και της ΕΚΤ αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην όποια συμφωνία προκύψει για τη στήριξη της Ελλάδας. Η Γερμανία επιμένει πως θα πρέπει και οι ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους. Σύμβουλοι της κ. Μέρκελ θεωρούν βέβαιη την αναδιάρθρωση, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε μάχη για να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν το σχέδιο για την Ελλάδα.

www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου