Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται..

Γράφουν 29-26 & Himaira
Αν μελετήσουμε προσεκτικά τα τελευταία 112 χρόνια της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας, θα δούμε ότι κάθε 21 με 23 χρόνια γίνονται μεγάλες και βίαιες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. 
Πάμε:

1901:
Ξεκινώντας από το 1901 και την κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη που είχε αναλάβει το 1899, θα δούμε ότι με τα γεγονότα των Ευαγγελιακών, η τότε κυβέρνηση έπεσε στις 11 Νοεμβρίου του 1901. Τα «Ευαγγελικά», ή Ευαγγελιακά είναι τα αιματηρά γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου του ίδιου έτους και με αφορμή τη δημοσίευση από την εφημερίδα Ακρόπολις των Ευαγγελίων μεταφρασμένων. Εκείνη την εποχή η εκκλησία απαγόρευε κάθε είδους μετάφραση των Ευαγγελίων.
Το αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν 11 νεκροί και 70 τραυματίες και η πτώση της κυβέρνησης..

1922:
21 χρόνια αργότερα το 1922, έχουμε μια χρονιά γεμάτη αναταραχές και σοβαρών πολιτικών αλλαγών. Είχαμε τις πτώσεις 6 κυβερνήσεων μέσα σε ένα χρόνο, την Μικρασιατική Καταστροφή, το κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και την διαδοχή του από τον γιό του Γεώργιο Β΄ και την εκτέλεση των έξι που θεωρήθηκαν ως υπεύθυνοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής και που εκτελέστηκαν στο Γουδί. Τα χρόνια που ακολουθούν έχουμε συνεχόμενες πτώσεις κυβερνήσεων, αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, το τέλος της βασιλείας και την ανακήρυξη της χώρας σε αβασίλευτη δημοκρατία.

1945:
Το 1944 η διορισμένη κυβέρνηση από τους γερμανούς, του Ιωάννη Ράλλη παραιτείται με την αποχώρηση των γερμανών από την χώρα και την εξουσία αναλαμβάνει η Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου και της Εθνικής Ενότητος, η οποία και έπεσε το 1945 λόγω των Δεκεμβριανών.

1967:
22 χρόνια αργότερα βρισκόμαστε στο 1967 και η «Επαναστατική Επιτροπή» αναλαμβάνει την εξουσία με το πραξικόπημα του Γ. Παπαδόπουλου, την οποία κράτησε για 5 χρόνια και 10 μήνες. Το 1974 και με την επιστροφή Καραμανλή ξεκινά η περίφημη μεταπολίτευση.

1989:
Το 1989 ήταν μια χρονιά που η χώρα έπεσε σε πολιτικό αδιέξοδο και ορίστηκε Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Ξενοφών Ζολώτα, ύστερα από την συμφωνία των τριών κομμάτων της ΝΔ, Πασοκ και του Συνασπισμού. Έμεινε στην ιστορία ως το ‘’βρώμικο ‘89’’ με την δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και την υπόθεση Κοσκωτά.

2011:
Ήμασταν έτοιμοι να γράψουμε έκτακτη κυβέρνηση συνεργασίας αλλά δεν υπολογίσαμε σωστά την αρρώστια που κατατρώει τον εγκέφαλο του Παπανδρέου και την τεράστια (πλην των άλλων ψυχικών του ασθενειών) εξουσιομανία του. Χωρίς να θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, αυτός ο άνθρωπος θα αναγκαστεί να φύγει μετά από εξαιρετικά αιματηρά γεγονότα στους δρόμους της χώρας. Φυσικά δεν θα μπορέσει να επιστρέψει ποτέ.

Himaira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου