Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Επιφυλακτική η Ρωσία για την άρση του εμπάργκο στα ευρωπαϊκά λαχανικά

Παρά τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου για απόφαση άμεσης άρσης του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές λαχανικών από την Ευρώπη, η Ρωσία εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική. Δέχτηκε ωστόσο την εφαρμογή ενός ειδικού καθεστώτος με ειδικά πιστοποιητικά για την ασφάλεια των προϊόντων και αναλόγως της εξέλιξης του θανατηφόρου στελέχους του βακτηρίου E.coli στην Ευρώπη, θα αποφασίσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ρωσικών υγειονομικών υπηρεσιών.
"Σήμερα το πρωί υπογράφηκε μία συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ομοσπονδίας της Ρωσίας. Κατευθυνόμαστε προς την άμεση επανάληψη των εξαγωγών ευρωπαϊκών λαχανικών. Οι εξαγωγές θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, δηλαδή αύριο Πέμπτη", δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Υγεία Τζον Ντάλι.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του Ευρωπαίου ήταν μάλλον βιαστικές, αφού έσπευσε να του απαντήσει ο επικεφαλής των ρωσικών υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιτσένκο.
Οι δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες "(το εμπάργκο) θα αρθεί άμεσα είναι υπερβολικές φήμες", δήλωσε ο Ονιτσένκο στο πρακτορείο Interfax.
"Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ειδικό καθεστώς, προς το παρόν το εμπάργκο δεν έχει αρθεί. Πρόκειται για ένα ειδικό καθεστώς που προβλέπει ότι ειδικά πιστοποιητικά θα βεβαιώνουν για την ασφάλεια των προϊόντων. Πρέπει να λάβουμε από την Ευρώπη έναν κατάλογο με τα εργαστήρια που θα προσφέρουν έρευνες τις οποίες θα μπορούμε να εμπιστευθούμε. Όλα εξαρτώνται από τη στιγμή που θα μας δοθεί αυτός ο κατάλογος των εργαστηρίων", επισήμανε ο Ονιτσένκο στο πρακτορείο RIA Novosti.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ και η Ρωσία συμφώνησαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τους όρους της επανέναρξης των εξαγωγών, ενώ το ειδικό καθεστώς θα ισχύει "μέχρι να πάψουν να καταγράφονται νέα κρούσματα της επιδημίας στο έδαφος της ΕΕ και μέχρι να έχει οριστικά τελειώσει η περίοδος επώασης".
Η ΕΕ θα δώσει στις ρωσικές αρχές "πιστοποιητικά" από τα εργαστήρια "ελέγχου και εξακρίβωσης", τα οποία θα αποδεικνύουν ότι τα λαχανικά είναι υγιή και δεν έχει εντοπιστεί σε αυτά το στέλεχος του βακτηριδίου e.coli που έχει προκαλέσει 39 θανάτους στην Ευρώπη.
Ο Ντάλι είχε μεταβεί χθες Τρίτη στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να πείσει τις ρωσικές αρχές να σεβαστούν τη δέσμευσή τους να άρουν το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά λαχανικά, το οποίο είχε επιβληθεί από τις 2 Ιουνίου εξαιτίας της επιδημίας του βακτηριδίου E.coli.
Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε από τις 9 με 10 Ιουνίου στο Νίζνι Νοβγκορόντ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε δεσμευθεί ότι η ΕΕ θα στείλει πιστοποιητικά στη Ρωσία ώστε να αρθεί το εμπάργκο. Ομως η Μόσχα το διατήρησε ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου