Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την ένταξη τους στον ΟΗΕ

Την ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ θα ζητήσουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τον Σεπτέμβριο, ανεξάρτητα από την έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Μοχάμαντ Στάγε.
Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι η διπλωματική μάχη με το Ισραήλ θα παιχτεί στην Ευρώπη, μερικές ώρες πριν από την επίσκεψη της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον σήμερα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Θα πάμε όπως και να΄χει στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Στάγε σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, εκτιμώντας παράλληλα ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες έχουν παγώσει τους τελευταίους οκτώ μήνες.


"Πιστεύουμε ότι αν πάμε στον ΟΗΕ και αν διαπραγματευτούμε, μπορεί αυτό να γίνει από κοινού και να συμπληρώσει το ένα το άλλο", δήλωσε κρίνοντας ότι η ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ θα επιτρέψει την αντιστάθμιση της ανισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών και θα θέσει "σαφείς αναφορές" για τις διαπραγματεύσεις.

«Για εμάς και για τους Ισραηλινούς η μάχη κρίνεται στην Ευρώπη, γιατί το θέμα δεν είναι πόσα κράτη (ψηφίζουν υπέρ των Παλαιστινίων) αλλά το βάρος των κρατών, με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό για το κάθε κράτος. Συνεπώς είναι σημαντικό η Ευρώπη να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής.


«Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μην πιεστούν πολιτικά προς τη μια κατεύθυνση ή την άλλη», είπε αναφερόμενος στο γαλλικό σχέδιο για διεθνή διάσκεψη ή στην πρόταση της 'Αστον για διάσκεψη του Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) πριν από το καλοκαίρι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι θέλει να συγκεντρώσει μια "ηθική πλειοψηφία" τουλάχιστον 30 χωρών που δεν θα ψηφίσουν την αναγνώριση από τον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους επί του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών που κατελήφθησαν το 1967: ανατολική Ιερουσαλήμ, Δυτική 'Οχθη και Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα η Ιορδανία και η ΕΕ συμφώνησαν αργά χθες να προωθήσουν τις προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, κατά τις συνομιλίες που είχε στο Αμάν η Κάθριν Άστον με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέχ.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου