Αραβικής προελεύσεως συνταγή, μας έγινε γνωστή βασικά μέσω Κύπρου, όπου είναι πολύ διαδεδομένη. Αν και humus σημαίνει χυμός στα αραβικά και χώμα στα λατινικά, η γλώσσα του ουρανίσκου είναι ίδια παντού!
350γρ. ρεβύθια
1 κουταλιά σόδα
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές ταχίνι
το χυμό από ένα μικρό λεμόνι
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκέψτε τα ρεβίθια για 12 ώρες. Στραγγίξτε τα, πασπαλίστε τα με τη σόδα και αφήστε τα να σταθούν για άλλα 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύντε τα πάρα πολύ καλά και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με 5 φλυτζάνια νερό. Αφήστε να πάρουν βράση και και με μία τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί. Βράστε τα και κατόπιν σουρώστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν. Κρατήστε λίγο από ζουμί που έβρασαν τα ρεβύθια.Πολτοποιήστε μαζί όλα τα υλικά και προσθέστε λίγο από το ζουμί που κρατήσατε. Το dip δεν θα πρέπει να είναι σφικτό, γι’ αυτό αν χρειάζεται προσθέστε και άλλο ζουμί μέχρι να αποκτήσει μια σχετικά ρευστή υφή.
Tip: Απολαύστε το humus με αραβικές πίτες.
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου