Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Συγκρούσεις και λιμάνια φοβίζουν τους τουρίστες

Συγκρούσεις και λιμάνια φοβίζουν τους τουρίστες Σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν χθες ο τουρισμός της Αττικής και η διεθνή εικόνα της χώρας από τα εκτεταμένα επεισόδια, αλλά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που νέκρωσαν το λιμάνι του Πειραιά.
Σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν χθες ο τουρισμός της Αττικής και η διεθνή εικόνα της χώρας από τα εκτεταμένα επεισόδια, αλλά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που νέκρωσαν το λιμάνι του Πειραιά. Η πρωτεύουσα μετατράπηκε σε κρανίου τόπο και κόλαση χημικών, ξένοι τουρίστες εκκένωναν άρον άρον πολυτελές ξενοδοχείο στο Σύνταγμα, ενώ λίγο αργότερα η βιτρίνα της Αθήνας, το Μοναστηράκι και η Πλάκα, γέμιζε σύννεφα καπνού...
Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι κι ενώ τα επεισόδια στην Πλατεία Συντάγματος είχαν ήδη πάρει σοβαρές διαστάσεις, η διεύθυνση του King George Palace "με γνώμονα την ασφάλεια των ενοίκων και των εργαζομένων" ανακοίνωσε "την πλήρη εκκένωση του ξενοδοχείου, λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στην Πλατεία Συντάγματος".
Λίγο αργότερα τα επεισόδια γενικεύτηκαν σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Και λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα τα δακρυγόνα και οι συγκρούσεις έφτασαν μέχρι την Πλάκα και το Μοναστηράκι, όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές προκειμένου να προστατευτούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της οδού Μητροπόλεως.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκεί χρήση χημικών, με αποτέλεσμα οι τουρίστες που γευμάτιζαν στα παρακείμενα εστιατόρια να απομακρύνονται έντρομοι τρέχοντας από την περιοχή. Οι αστυνομικοί μπήκαν με τις μοτοσικλέτες μέσα στην πλατεία, ψεκάζοντας με χημικά μέχρι τον σταθμό του μετρό. Ανθρωποι που έτρωγαν εκείνη την ώρα στα σουβλατζίδικα έκαναν καταγγελίες για "αλόγιστη και άσκοπη χρήση χημικών".
Η ένταση συνεχίστηκε μέχρι τις παρυφές της Πλάκας, όπου οι μαγαζάτορες έσπευσαν να κλείσουν τα καταστήματά τους διώχνοντας τους τουρίστες που αγόραζαν αναμνηστικά. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν ως... οδόφραγμα στη μέση της οδού Αδριανού ένα τουριστικό τρενάκι, προκειμένου να αποκόψουν τα επεισόδια από την περιοχή τους.

Πειραιάς
Την κακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, συμπλήρωσαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Στο πρώτο λιμάνι της χώρας τα πλοία παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δεμένα, ενώ δεκάδες τουρίστες, που είχαν εκδώσει τα εισιτήριά τους, περιπλανιόνταν χθες απορημένοι και αναζητούσαν εναλλακτικούς τρόπους να κατευθυνθούν στον προορισμό τους.
Κάβο δένουν σήμερα και τα πλοία στα υπόλοιπα λιμάνια της Αττικής (Ραφήνα, Λαύριο), λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Η ΠΝΟ κάνει λόγο για "προειδοποιητική" απεργιακή κινητοποίηση, με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.
Η Ομοσπονδία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το μεσημέρι για να αποφασίσει τι θα γίνει μετά τα μεσάνυχτα, όταν και λήγει η 24ωρη απεργία, ενώ υπήρξε ανταλλαγή βολών μέσω ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ - ΚΚΕ για τις συνέπειες τις απεργίας.

Γιάννης Φώσκολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου