Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Αυστηρότερες προδιαγραφές για τη ραδιενέργεια στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα ραδιενεργού μόλυνσης των τροφίμων στην Ε.Ε., μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, αποκαλύπτει σε επιστολή του προς την Κομισιόν ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος.
Σε επιστολή του, με την οποία ζητεί από την Κομισιόν να διευκρινίσει τα επιτρεπόμενα επίπεδα μόλυνσης των τροφίμων εντός της Ε.Ε., μετά το πυρηνικό ατύχημα, ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος αποκαλύπτει ότι:
Μετά τον Μάρτιο του 2011, οπότε διαπιστώθηκε αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή γύρω από τη Φουκουσίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τους μηχανισμούς εκτάκτου ανάγκης, βάσει της νομοθεσίας που θεσπίστηκε μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, το 1986.
Η νομοθεσία αυτή περιλαμβάνει τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων ραδιενέργειας στα τρόφιμα σε περίπτωση ατυχήματος, η οποία εφαρμόστηκε σε τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2011, η Επιτροπή μείωσε τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ανάλογα με τα επίπεδα δράσης που εφαρμόζονται στην Ιαπωνία.
Ο μεγάλος αριθμός των καταγγελιών από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφθασε στο γραφείο του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή και οι οποίοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα επίπεδα ραδιενεργού μόλυνσης στα τρόφιμα που εισάγονται στην Ε.Ε. από την Ιαπωνία ανάγκασε τον κ. Διαμαντούρο να αποστείλει επιστολή προς την Κομισιόν, με την οποία απαιτεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2011 να υπάρξει μία φιλική προς τους Ευρωπαίους πολίτες πληροφόρηση για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου