Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ποινική δίωξη κατά Κόκκαλη

Ποινική δίωξη κατά ΚόκκαληΣτην άσκηση δίωξης κατά του επιχειρηματία και τεσσάρων στελεχών του ΟΠΑΠ και της "Intralot" προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών. Συνεχίζεται η έρευνα για τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Χρ. Χατζηεμμανουήλ.
Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα ασκήθηκε χτες από το τμήμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας εναντίον του Σωκράτη Κόκκαλη και τεσσάρων πρώην στελεχών του ΟΠΑΠ και της "Intralot", σχετικά με συμβάσεις της περιόδου 2005-2007, που είχε υπογράψει ο Οργανισμός, για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος, για τα οποία η κρατική εταιρεία κατέβαλε 280 εκατ. ευρώ, όταν το προϋπολογισθέν τίμημα για το έργο ήταν 96 εκατ. ευρώ.
Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση, από την οποία προκλήθηκε ζημιά που ξεπερνά τα 15.000 ευρώ, η οποία βαρύνει τον πρώην πρόεδρο του οργανισμού Σωτήρη Κωστάκο και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Νιάδα, καθώς επίσης το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παραπάνω πράξη, που αποδίδεται στον κ. Κόκκαλη, αλλά και στους Κώστα Αντωνόπουλο και Ανδρέα Παπούλια, μέλη του ΔΣ της "Ιntralot".
Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έκρινε ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος δύο μελών της επιτροπής αξιολόγησης που είχαν κληθεί αρχικά με την ιδιότητα του υπόπτου, και αρχειοθέτησε το σκέλος της δικογραφίας που τους αφορά. Αντίθετα, αποφασίστηκε η έρευνα να συνεχιστεί για τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεμμανουήλ, που είχε καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου.
Η υπόθεση, για την οποία έγινε πολύμηνη εισαγγελική έρευνα, αφορά διεθνή διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, που κατέστη άγονος. Αποτέλεσμα ήταν το έργο, ως κατεπείγον, να δοθεί με απευθείας ανάθεση στην "Ιntralot".
Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ και τέσσερα ακόμα άτομα κατηγορούνται για τις συμβάσεις της περιόδου 2005-2007 H δικογραφία εκκρεμούσε στην Εισαγγελία από το 2007, όμως τους τελευταίους μήνες, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε το 2010 θυγατρική εταιρεία του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, η οποία ισχυριζόταν ότι έπρεπε να προτιμηθεί και να ερωτηθεί πρώτη, στο πλαίσιο των όρων του διαγωνισμού, ξεκίνησε η εισαγγελική διερεύνηση και η υπόθεση χαρακτηρίστηκε υψίστης προτεραιότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στον διεθνή διαγωνισμό πήραν μέρος τρεις εταιρείες, οι προσφορές των οποίων είχαν κριθεί τεχνικά ως αξιόλογες, αλλά δεν προχώρησε η σύμβαση με κάποια από αυτές, καθώς δέκα μέρες πριν από τη λήξη της ισχύος των προσφορών, ο πρόεδρος και ένα μέλος της επιτροπής παραιτήθηκαν, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.
Οπως προέκυψε, θυγατρική του ΟΠΑΠ, που υπέβαλε τη μηνυτήρια αναφορά, μπορούσε να προμηθεύσει τον Οργανισμό με το πληροφοριακό σύστημα νωρίτερα και άνευ τιμήματος. Σύμφωνα με την αναφορά, η οποία συσχετίστηκε με την αρχική διερεύνηση, επιρρίπτονται ευθύνες σε τέως στελέχη του ΟΠΑΠ, στα οποία καταλογίζονταν συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις. Η θυγατρική του ΟΠΑΠ στη μηνυτήρια αναφορά της εξηγούσε γιατί ζημιώθηκε το Δημόσιο (μέτοχος 34% του ΟΠΑΠ), οι λοιποί μέτοχοι του Οργανισμού, γιατί υπέστη βλάβη η ίδια, ενώ απέδιδε δόλο στους μηνυόμενους. Την υπόθεση ανέλαβε ειδικός ανακριτής.

Απάντηση Ιντραλότ
Η "Intralot" με χτεσινή ανακοίνωσή της αντικρούει τη μηνυτήρια αναφορά της εταιρείας "Glory Technology Limited" και επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία "διαθέτει προσωπικό μόλις 10 ατόμων και μέχρι τώρα δεν έχει συμμετάσχει σε οποιονδήποτε τεχνολογικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο ΟΠΑΠ ή άλλος διεθνής οργανισμός".
Σε ό,τι αφορά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε, υποστηρίζει ότι δεν συνιστά απόδειξη ύπαρξης ενοχής αλλά την έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης. Η "Intralot" υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι "η συμβατική της σχέση με τον ΟΠΑΠ έχει ήδη διερευνηθεί από την ΕΕ αλλά και από τα ελληνικά δικαστήρια και έχει διαπιστωθεί η πλήρης νομιμότητα σύναψης των συμβάσεων".

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου