Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Με μία καθαρή πετσέτα καθαρίζουμε τα μανιτάρια από τα μαύρα στίγματα.
Αφαιρούμε από τα μανιτάρια το κοτσάνι και περιχύνουμε με λεμόνι τα κεφάλια, που πλέον είναι σαν στρογγυλές βαρκούλες.
Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια των μανιταριών και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με τη κάπαρη και λίγο πιπέρι φρέσκο.
Θρυματίζουμε καλά τη φέτα και τρίβουμε στο τρίφτη τη γραβιέρα.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα μανιτάρια με τη γέμιση, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και τέλος προσθέτουμε τη γραβιέρα. Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, στους 180ºC μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί και αποσύρουμε.
Καλή σας όρεξη.
Cheesecake με φράουλες
Το cheesecake δεν είναι πρόσφατη ανακάλυψη. Η ιστορία του όσο κι αν φαντάζει απίστευτο χάνεται στα βάθη των ρωμαϊκών εποχών. Έκτοτε εξελίσσεται συνεχώς. Οι δε κάτοικοι της Αμερικής το λάτρεψαν όσο κανένα άλλο γλυκό, με αποτέλεσμα να θεωρείται δικό τους. Υπάρχουν χιλιάδες συνταγές και παραλλαγές του εν λόγω γλυκού. Η συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι και η πιο εύκολη, είναι όμως πεντανόστιμη.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση:
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
120γρ. λιωμένο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού υγρό εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα:
250γρ. τυρί mascarpone σε θερμοκρασία δωματίου (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί τύπου Philadelphia ή ακόμα και ανθότυρο)
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
1 φλυτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
τους σπόρους από ένα κλωναράκι βανίλιας ή μία κουταλιά της σούπας υγρό εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη φράουλας:
400γρ. φρέσκιες φράουλες ή βατόμουρα (αν είναι χειμώνας χρησιμοποιήστε ολόκληρες κατεψυγμένες)
100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
μερικές σταγόνες λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη βάση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC. Επίσης βράστε νερό που θα χρησιμοποιήσετε αργότερα.Τα cream crackers χονδροκόψτε τα στο μπλέντερ (προσοχή να μη γίνουν σκόνη). Εναλλακτικά βάλτε τα σε μια σακούλα για τρόφιμα και χτυπήστε τα. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη βάση. Αδειάστε το μίγμα σε μια στρογγυλή φόρμα για ψήσιμο που αποσπάται ο πάτος της, απλώστε το ομοιόμορφα και πιέστε πολύ καλά να «κολλήσει» στον πάτο.
Για την κρέμα:
Αναμείξτε στο μίξερ το τυρί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Ενώ το μίξερ δουλεύει ρίξτε ένα- ένα τα αυγά, αφού σιγουρευτείτε ότι έχει ενσωματωθεί πλήρως το προηγούμενο προτού ρίξετε το επόμενο. Στη συνέχεια προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το χυμό λεμόνι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει κρεμώδες και απαλό. Γεμίστε τη φόρμα με το μίγμα της κρέμας πάνω από τη βάση που έχετε ήδη φτιάξει. Χτυπήστε πάνω στον πάγκο τη φόρμα μερικές φορές για να απελευθερωθούν τυχόν φυσαλίδες αέρα (είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείψετε αυτή τη λεπτομέρεια). Τη φόρμα αυτή τοποθετήστε την σε ένα μεγαλύτερο και βαθύτερο ταψί και γεμίστε το ταψί με βραστό νερό μέχρι τη μέση της φόρμας.
Ψήστε στο φούρνο για 45- 55 λεπτά, μέχρι σχεδόν να έχει γίνει. Κλείστε το φούρνο, αλλά αφήστε μέσα το cheesecake να «ξεκουραστεί» για μία ώρα. Μετά το πέρας της μιας ώρας βγάλτε πάρα πολύ προσεκτικά τη φόρμα με το cheesecake από το φούρνο. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 12 ώρες.
Για την επικάλυψη φράουλας:
Πλύνετε όλες τις φράουλες και αφαιρέστε τα κοτσάνια τους.
Πολτοποιήστε τις μισές στο μπλέντερ και μαζί με τη ζάχαρη και το λεμόνι βράστε τις για 2 λεπτά. Αφήστε τη σος να κρυώσει.
Αφού παγώσει το cheesecake πολύ καλά, ξεφορμάρετέ το ιδιαιτέρως προσεκτικά. Βάλτε από πάνω τις υπόλοιπες φράουλες, περιχύστε με τη σάλτσα που φτιάξατε και σερβίρετε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: - Η φόρμα θα πρέπει να είναι στεγανή. Γι’ αυτό πρώτα κάντε μια δοκιμή και βάλτε τη μέσα σε νερό να δείτε αν θα εισέλθει καθόλου μέσα. Μπορείτε να την καλύψετε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να μειώσετε την πιθανότητα να μπει νερό. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, αφού έχει πλήρως παγώσει το cheesecake στο ψυγείο.
-Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φόρμα μιας χρήσης και όταν χρειαστεί να ξεφορμάρετε, κόψτε την προσεκτικά.
-Πολύ σημαντικό στάδιο είναι όταν αφήνουμε μέσα στο κλειστό φούρνο το cheesecake. Το ψήσιμο συνεχίζετε αργά, στη συνέχεια κρυώνει σταδιακά και έτσι δε σπάει η επιφάνειά του.
-Όταν το βγάλετε από το φούρνο, με ένα λεπτό μαχαίρι διατρέξτε τα τοιχώματα της φόρμας, πιέζοντας το μαχαίρι προς τα τοιχώματά της.
-Για να το ξεκολλήσετε από τον πάτο, μπορείτε ολόκληρη τη φόρμα (χωρίς να έχετε αφαιρέσει το τοίχωμα) να την τοποθετήσετε πάνω σε ένα μάτι κουζίνας σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Μετακινήστε για 10 δευτερόλεπτα τον πάτο της φόρμας έτσι ώστε όλη η επιφάνειά του να ζεσταθεί. Το βούτυρο της βάσης θα ζεσταθεί και το cheesecake θα «κυλήσει» από τη φόρμα.
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of livinghttp://www.clickatlife.gr
Φώτη και αυτό θα το δοκιμάσω μου χρωστάς το γλυκό του Σαββάτου αστειάκι είναι .Σταυρούλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦώτη είναι αχτύπητο πολύ καλό .Σε ευχαριστώ Σταυρούλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χορταίνω να το βλέπω το γλυκό .Σταυρούλα
ΑπάντησηΔιαγραφή