Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει η Βουλγαρία;

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός των επιχειρήσεων της παραοικονομίας και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές εταιρείες στη Βουλγαρία. Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανο-βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και ιδιοκτήτης της εταιρείας έτοιμων ενδυμάτων “Pirin tex” Μπερτράμ Ρόλμαν σε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Τότιου Μλαντένοφ.
"Η παραοικονομία κλέβει ένα μεγάλο μέρος από τις δυνατότητες των σωστών επιχειρήσεων. Οι μη συνεπείς εταιρείες εξοικονομούν χρήματα επειδή δεν καταβάλλουν φόρους και ασφαλίσεις. Δηλαδή, δεν είναι καλό να είσαι τίμιος, επειδή χάνεις", είπε ο Ρόλμαν και κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερο έλεγχο και περισσότερες προσπάθειες για την πάταξη της παραοικονομίας.
Ο Γερμανός επιχειρηματίας άσκησε κριτική στα Συνδικάτα πως δεν κάνουν ό,τι πρέπει για να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή. "Στη Βουλγαρία οι εκπρόσωποί τους ασχολούνται με τις εταιρείες όπου όλα είναι εντάξει, ενώ εκεί όπου υπάρχει παραοικονομία, δεν τολμούν να μπουν", είπε ο Ρόλμαν.

Η άλλη βασική κριτική των γερμανικών επιχειρήσεων ήταν ότι στη χώρα λείπει καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Για το λόγο αυτό ο Γερμανός επιχειρηματίας συνέστησε η επαγγελματική κατάρτιση στα Λύκεια να στραφεί περισσότερο στην πρακτική, ενώ οι νέοι να μαθαίνουν να χειρίζονται μοντέρνες τεχνολογίες. Ο Πέτερ Вιντερχάουντερ από το Επιμελητήριο είπε ότι λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μίσθωσε ανθρώπους από το κέντρο εκπαίδευσης του γερμανού κατασκευαστή ψυγείων “LIEBHERR”, που έχει ένα εργοστάσιο στη Βουλγαρία. "Μόνοι μας βοηθάμε ο ένας τον άλλον", εξήγησε ο Вιντερχάουντερ.
Επειδή είχε μια συνάντηση με τη Συνομοσπονδία των Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας, ο Υπουργός Εργασίας Τότιου Μλαντένοφ άργησε για το φόρουμ και δεν άκουσε ένα μεγάλο μέρος των κριτικών. Γρήγορα όμως πήρε το λόγο και μέσα σε 20 λεπτά ζάλισε τους Γερμανούς επενδυτές με αριθμούς για το πόσο νέοι, άνεργοι και εργαζόμενοι έχουν εκπαιδευτεί με τα πολυάριθμα σχήματα του λειτουργικού προγράμματος “Ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού”.
Οι επιχειρηματίες συνέστησαν να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στις υπανάπτυκτες παραμεθόριες περιοχές και στην ένταξη των Ρομά.
Ο Рόλμαν είπε ότι οι εταιρείες με κυρίως γυναικείο προσωπικό, όπως οι εταιρείες ραπτικής, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μεγάλη άδεια μητρότητας που δικαιούνται οι γυναίκες μετά τον τοκετό, και επέμεινε το κράτος να επέμβει και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις αυτές.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου