Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Γαλάζια Σημαία» για 18 ακτές στο νομό Ρεθύμνου

Με δεκαοχτώ «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές του, ο νομός Ρεθύμνου καταλαμβάνει την 11η θέση στη λίστα των βραβευμένων νομών για το 2011, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που λειτουργεί ως συντονιστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», στη χώρα μας.
Ανάμεσα στις 387 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες. Στα όρια του δήμου Ρεθύμνης θα αναρτηθούν 9 σημαίες και στο σύνολο του νομού δεκαοκτώ. Το Ρέθυμνο συγκαταλέγεται στους νομούς με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές του και συνεχίζει την παράδοση, η οποία τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει πως οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και οι πολίτες προστατεύουν τις παραλίες τους.

Το 2008 αναρτήθηκαν στο Ρέθυμνο 16 γαλάζιες σημαίες, ίδιος αριθμός για το 2009, το 2010 αναρτήθηκαν 13 γαλάζιες σημαίες, ενώ φέτος βραβεύονται 18 ακτές. Συγκεκριμένα: «Ρέθυμνο 6 / Ρέθυμνο 4 / Μυσσίρια Πλατανιάς Β/Ρέθυμνο 6 / Περιβόλια Αδελιανός Κάμπος Α / Πηγιανός Κάμπος / Σκαλέτα / Δήμος Μυλοποτάμου / Πάνορμος/Λίμνη / Λιανός Κάβος Λαυρίς / Μπαλί Βαρκότοπος / Μπαλί Λιβάδι / Δήμος Αγίου Βασιλείου / Δαμνόνι / Πλακιάς / Σούδα / Αγία Γαλήνη/ Ύστερο Βαρκοτόπι / Ροδάκινο».
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, «δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται όλα (32 συνολικά) τα κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου».
Αξίζει να σημειωθεί πως η βράβευση με «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές ενός νομού ή ενός δήμου, έχει μεγάλη αξία, μιας και τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία», όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου