Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Άρχισε το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας

«Από τις ατομικές διαφορές στη διαφορετικότητα» είναι το κεντρικό -και επίκαιρο- θέμα του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχολογικής Έρευνας, που διοργανώνουν ο Τομέας Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (ΕΛ.Ψ.Ε). Οι εργασίες του συνεδρίου, το οποίο ξεκίνησε σήμερα επίσημα στη μεγάλη αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, θα πραγματοποιηθούν στη Φιλοσοφική Σχολή, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, έως τις 29 Μαΐου.
Στόχος του συνεδρίου, που περιλαμβάνει ομιλίες Ελλήνων και ξένων ψυχολόγων, είναι να προσεγγίσει σφαιρικά τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και να απαντήσει σε επίκαιρα ερωτήματα. Το συνέδριο δίνει την ευκαιρία ιδίως στους έλληνες επιστήμονες από το χώρο της Ψυχολογίας να παρουσιάσουν την πιο πρόσφατη ερευνητική τους δραστηριότητα και να ανταλλάξουν απόψεις.

Το πρώτο πανελλήνιο ψυχολογικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 1989 στο Ρέθυμνο και έκτοτε λαμβάνει χώρα ανά διετία, αποτελώντας τον «καθρέφτη» της ψυχολογικής έρευνας στην Ελλάδα.

Σε χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια τελετή, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης επεσήμανε ότι η διαφορετικότητα είναι σημαντική για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αποτελεί το μέλλον μας ως ευρωπαίων πολιτών και πρέπει να διατηρηθεί, αποφεύγοντας κάθε απόπειρα εξάλειψής στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας καθηγητής Κλήμης Ναυρίδης τόνισε ότι το ζήτημα της διαφορετικότητας είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για τη χώρα μας και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι κάτω από τις ατομικές διαφορές υπάρχει πάντα η ομοιότητα και τόνισε ότι όλη η ζωή στην ουσία είναι μια πάλη ανάμεσα στο «είμαι» (την εξατομίκευση) και στο «είμαστε» (την ένταξη και την αφομοίωση του ατόμου), μια κατάσταση που συχνά οδηγεί σε ποικίλες συγκρούσεις.

Για παράδειγμα, ανέφερε την περίπτωση του σχολείου, όπου υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι «όλοι οι μαθητές είναι ίδιοι», κάτι που, όπως είπε, όντως αποτελεί μια δημοκρατική κατάκτηση, από την άλλη όμως δεν παύει να είναι μια εν μέρει λανθασμένη άποψη, καθώς αγνοεί τις ατομικές διαφορές των παιδιών και έτσι δημιουργεί προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα προσαρμογής των παιδιών των προσφύγων, των μεταναστών και των αθίγγανων στα ελληνικά σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη τόσο για διαφοροποιημένη μάθηση όσο και για ενταξιακή διδασκαλία. Ακόμα, χαρακτήρισε ελπιδοφόρο γεγονός για την απήχηση της Ψυχολογίας στην Ελλάδα, το γεγονός ότι πολλοί νέοι δήλωσαν συμμετοχή στο συνέδριο.
Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών καθηγήτρια Μαρίκα Θωμαδάκη, η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγήτρια Χρυσή Χατζηχρήστου, καθώς και ο πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής Ηλίας Μπεζεβέγκης, ο οποίος έκανε και την εναρκτήρια ομιλία πάνω στο κεντρικό θέμα του συνεδρίου.

www.zougla.gr

5 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΟΥ ΕΔΙΩΧΝΕς ΕΒΡΙΖΕς ΚΥΝΗΓΟΥΣΕς ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟΜΕΙΝΕς ΜΟΝΟς ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗς ΕΡΕΥΝΑς ΜΠΑς ΚΑΙ ΒΡΕΙς ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΤΡΕΛΟΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙς ΤΗΝ ΜΑΝΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΣΑΙ ΣΤΟΥς ΑΛΛΟΥς ΚΛΕΨΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΦΑΙΛ
    ΞΕΡΕΙς ΕΣΥ ΠΑΛΙΑ ΣΟΥ ΤΕΧΝΗ ΚΟΣΚΙΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ///ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΡΕ "ΜΕΓΑΛΕ" ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟΣΟ ΚΑΚΙΑ; ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΠΡΩΤΑ... ΚΟΤΟΥΛΑ ΑΝΩΝΥΜΗ...
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΔΕΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΥΣ////

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΣΤΑ Α@@@@@@@@ ΣΟΥ ΡΕ 10.55 ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΕΧΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ. ΕΤΣΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΣΕ ΚΛΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ, ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΤΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ...8:46
    ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΠΑΙΔΙ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟΣΟ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ...ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥΤΑΝΟΠΑΙΔΙ...ΔΕΙΛΟ...
    Η ΔΕΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΣΟΓΛΑΝΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ΚΥΡΑ" ΜΟΥ 8:46 ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ
    ΠΟΥ ΣΕ ΑΠΕΡΕΙΨΕ ΣΕ ΕΒΡΙΣΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ;
    ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΩΡΗ ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΤΡΑΒΕΣΤΗ ΟΤΙ Ο
    ΑΝΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΑΛΑΖΕΙ;ΜΗΠΩΣ ΨΑΧΝΕΙΣ
    ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΟ ΔΩΣΕΙ;
    ΑΒΥΣΣΟΣ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΟΥ!
    ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΝΑ ΘΑ
    ΝΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙΣ ΚΑΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ!
    Υ.Γ. ΜΕ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ Ο "ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΣΟΥ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή