Γενικώς το ριζότο ως φαγητό είναι πολύ εύκολο και μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε προσθέτοντας ό, τι υλικά σας βρίσκονται εύκαιρα. Η μόνη δυσκολία έγκειται στο σημείο που θα σταματήσετε το μαγείρεμα ώστε το ρύζι να παραμείνει “al dente”.
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο στήθος φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους
4 κολοκυθάκια μέτρια, καθαρισμένα και κομμένα σε σχετικά χοντρά κυβάκια
2 πράσα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
400γρ. ρύζι για ριζότο( Arborio ή Carnaroli)
1 ποτήρι λευκό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μία πρέζα φρέσκο θυμάρι
1 λίτρο περίπου ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για το τέλος
μία χούφτα παρμεζάνα τριμμένη
λίγα φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μικρό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κοτόπουλο με μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο και μισή ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και λίγο από το θυμάρι, το ανακατεύουμε μια φορά ακόμη, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε ζεστό για να το προσθέσουμε στο τέλος.Σε ένα άλλο μεγαλύτερο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα πράσα και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, σοτάρουμε για λίγο ακόμη και προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν το ρύζι γυαλίσει σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν το μισό. Μόλις γίνει αυτό αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά- σιγά το ζωμό, μια κουτάλα της σούπας τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Θα πρέπει το ρύζι να έχει απορροφήσει όλο το ζωμό προτού προσθέσουμε κι άλλο. Αλατοπιπερώνουμε. Το ριζότο είναι έτοιμο όταν το ρύζι έχει μαλακώσει μεν, το κέντρο του όμως ακόμα «κρατάει» λίγο.
Τέλος προσθέτουμε το κοτόπουλο, το υπόλοιπο θυμάρι, το βούτυρο, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας το ριζότο με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.
Tips:
Το κοτόπουλο, επειδή δεν είναι πολύ, λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης για τα κολοκυθάκια. Αν επιθυμείτε μπορείτε να το παραλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με γαρίδες.
Το κρασί που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα πρέπει να είναι καλό, όχι ακριβό, αλλά θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα: «αν δεν πίνεται, δεν μαγειρεύεται».
Το ριζότο σερβίρεται αμέσως, γιατί αν κρυώσει γίνεται «συμπαγές».
Το καλύτερο κρασί για να συνοδεύσετε το φαγητό, είναι το κρασί που χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
Επειδή οι έτοιμοι ζωμοί περιέχουν ένα επιβλαβές για την υγεία χημικό (γλουταμινικό μονονάτριο) το οποίο αποτελεί ενισχυτικό γεύσης, αν δεν μπορείτε να έχετε σπιτικό, προτιμήστε βιολογικούς.
Αλίκη Μάρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου