Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τι τρώμε;...





  "Ρεβύθια στο φούρνο 
      με δενδρολίβανο"









Γύρω στα τριάντα έτυχε να δοκιμάσω ρεβύθια για πρώτη φορά! Ανακαλύπτοντας αργότερα τη διατροφική σημασία και αξία των οσπρίων, ένταξα στο εβδομαδιαίο μενού, μια φορά όσπρια, όχι μόνο γιατί επιβάλλεται, αλλά και γιατί τα γουστάρω!!!

ΥΛΙΚΑ
½ κιλό ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
6 φλυτζάνια νερό
1 κουταλιά σόδα φαγητού
12 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλάκια ξερό δενδρολίβανο ή ένα κλαδάκι φρέσκο αφού πρώτα το βρέξετε με λίγο ζεστό νερό για να απελευθερώσει το άρωμά του

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκέψτε τα ρεβύθια για 12 ώρες. Στραγγίξτε τα, πασπαλίστε τα με τη σόδα και αφήστε τα να σταθούν για άλλα 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύντε τα πάρα πολύ καλά και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με 6 φλυτζάνια νερό. Αφήστε να πάρουν βράση και και με μία τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί. Προσθέστε το κρεμμύδι και αφήστε τα ρεβίθια να βράσουν. Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα, ρίξτε τα μαζί με το κρεμμύδι και το ζουμί τους σε ένα ταψί και προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το δενδρολίβανο και ανακατέψτε καλά. Βάλτε τα στο φούρνο στους 200oC και ψήστε τα για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μία ωραία κρούστα. Δεν χρειάζεται ανακάτεμα το φαγητό, μόνο την προσοχή σας ώστε να μην ξεραθεί και μείνει χωρίς υγρά, γιατί το ζουμί είναι όλη η ιστορία.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

1 σχόλιο:

  1. Ρεβιθια και λιγο κεμπαπ δεν ειναι καλυτερα παντωσ θα τα δοκιμασω και ετσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή