Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ο «ταύρος» γονάτισε στην αρένα της κρίσης

Η αμφισβήτηση, ο θαυμασμός και πάλι η αμφισβήτηση χαρακτηρίζουν τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο από το 2004, οπότε κι ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ισπανίας.
Oταν το 2004 ορκιζόταν πρωθυπουργός, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά που ήθελαν το Λαϊκό Κόμμα να κερδίζει με άνεση, μετά την αυτοκτονική απόπειρα του Αθνάρ να επιρρίψει την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στη Μαδρίτη στην ΕΤΑ, όλοι τον αντιμετώπιζαν με δυσπιστία ακόμα κι εντός του κόμματός του. Τον θεωρούσαν πολιτικά ανώριμο, αφού δεν διέθετε υπουργική εμπειρία και του καταλόγιζαν ότι έχει αδύναμο χαρακτήρα, εξ ου και το καθόλου κολακευτικό παρατσούκλι «Μπάμπι το ελαφάκι».
Η συνέχεια, όμως, τους διέψευσε και ο «Μπάμπι» αποδείχτηκε ταύρος σε αρένα. Η κυβέρνηση Θαπατέρο εξαπέλυσε...επίθεση στα βαθύτερα συντηρητικά στρώματα της ισπανικής κοινωνίας, προωθώντας ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με νόμους για ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο, για σκληρότερες ποινές σε όσους κακοποιούν τις γυναίκες, για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων ή για τη θέσπιση της προαιρετικής διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Ταυτόχρονα προώθησε την πράσινη ενέργεια και οι καινοτομίες συνεχίστηκαν όταν το 2008, κάνοντας πράξη τη δήλωσή του ότι «είναι φεμινιστής», συγκρότησε μία κυβέρνηση με εννέα γυναίκες υπουργούς κι οκτώ άνδρες. Δεν δίστασε, μάλιστα, να δώσει το υπουργείο Αμυνας στην Κάρμε Τσακόν -η οποία ήταν οκτώ μηνών έγκυος όταν ανέλαβε το υπουργείο- κάνοντας πολλούς στρατηγούς να... ανατριχιάζουν με φρίκη στην εικόνα μιας εγκύου και? Καταλανής να επιθεωρεί τα στρατεύματα.

Διακριτική παρουσία
Στην ιδιωτική του ζωή υπήρξε πολύ διακριτικός. Οι δύο κόρες του έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας (εκτός από τότε που η οικογένεια Θαπατέρο ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον), ενώ την ίδια διακριτική στάση κράτησε και η γυναίκα του, Σονσόλες Εσπινόζα, σοπράνο και δασκάλα μουσικής, η οποία ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για συναυλίες. Αυτή η δραστηριότητα προκάλεσε και μπελάδες στον Θαπατέρο, καθώς ο Τύπος τον κατηγορούσε ότι, αν και αποφεύγει τα πολιτικά ταξίδια όπως ο διάολος το λιβάνι κι όποτε ταξιδεύει μοιάζει «σαν ψάρι έξω από το νερό», ταξιδεύει πολύ για χάρη της γυναίκας του. Κι ύστερα ήρθε η οικονομική κρίση. Αντιπολίτευση και πολίτες τού επιρρίπτουν ευθύνες ότι άργησε να αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος της κρίσης κι επομένως άργησε να αντιδράσει. Κι όταν αντέδρασε επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως μείωση μισθών στο Δημόσιο, αύξηση του ΦΠΑ και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές οι σοσιαλιστές είναι αντιμέτωποι με τη συντριβή, καθώς ακόμα και στα προπύργιά τους, όπως στην Ανδαλουσία, έχουν χάσει την υποστήριξη των οπαδών τους. Και με την οικονομία να μη δείχνει σημάδια ανάκαμψης, οι πιέσεις στον Θαπατέρο από το κόμμα για παραίτηση είχαν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο ποιος θα κληθεί να πιει το πικρό ποτήρι της ήττας, καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρουν το Λαϊκό Κόμμα να προηγείται με 44% έναντι 28% των Σοσιαλιστών.

Η επόμενη μέρα
Τα σενάρια για τη διαδοχή
Πιθανότερος διάδοχος φέρεται ο 59χρονος υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, από τα παλιότερα κι εμπειρότερα στελέχη του κόμματος. Είχε υπηρετήσει ως υπουργός Παιδείας και Επιστημών υπό τον Φελίπε Γκονζάλεθ, υπήρξε στενός συνεργάτης του Χοακίν Αλμούνια όσο ήταν ηγέτης του κόμματος, ενώ την ίδια εμπιστοσύνη τού έδειξε και ο Θαπατέρο, αναθέτοντάς του και τον σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας του 2004. Ωστόσο, αν και απολαύει την εμπιστοσύνη τού 52% των Σοσιαλιστών ψηφοφόρων, η δημοτικότητά του δείχνει πτωτικές τάσεις, καθώς συνδέεται με την πολιτική Θαπατέρο.
Προς το παρόν, ως μόνη σοβαρή αντίπαλός του προβάλλεται η 40χρονη Κάρμε Τσακόν, από τα ανερχόμενα αστέρια του σοσιαλιστικού κόμματος. Αν και μόλις το 15% των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών την υποστηρίζει, η δημοτικότητά της δείχνει ανοδικές τάσεις. Οπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ίσως υπάρξει εκεχειρία μεταξύ των δύο βασικών αντιπάλων, με την Τσακόν να διεκδικεί την ηγεσία στις εκλογές του 2016. Οι διαδικασίες για τη διαδοχή θα ξεκινήσουν στις 28 Μαΐου, μετά περιφερειακές εκλογές.

Χρυσούλα Κατσαρού
katsarou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου