Νομίζω ότι είναι μια από τις πιο οικείες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, όταν η μαμά γεμάτη αγάπη και φροντίδα έφτιαχνε κοτόσουπα όταν ήμασταν άρρωστοι. Το μυστικό για καλή κοτόσουπα είναι στο αυγολέμονο, που την κάνει πλούσια, βελούδινη και απολαυστική.
ΥΛΙΚΑ
1 ολόκληρο κοτόπουλο
αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
2 αυγά
το χυμό από 2-3 λεμόνια ανάλογα πόσο «λεμονάτη» τη θέλετε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε το κοτόπουλο και βάλτε το σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό. Αφήστε να πάρει βράσει και αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί. Προσθέστε αλάτι και τους κόκκους πιπεριού, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να μαγειρευτεί. Όταν βράσει το κοτόπουλο, βγάλτε το από την κατσαρόλα, σουρώστε το ζουμί, για τυχόν κόκκαλα, και ξαναρίξτε το μέσα. Ξεκοκκαλίστε το κοτόπουλο, ψιλοκόψτε το και βάλτε το κι αυτό μέσα στην κατσαρόλα.Για να φτιάξετε το αυγολέμονο χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπήστε με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα και με το χέρι προσθέστε τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους και ανακατέψτε απαλά. Με τον ίδιο τρόπο προσθέστε αργά και το χυμό των λεμονιών. Γεμίστε ένα φλυτζάνι με ζωμό από τη σούπα και ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε το αυγολέμονο με το χέρι προσθέστε το ζωμό τμηματικά. Κάντε το ίδιο με άλλο ένα φλυτζάνι ζωμό. Ρίξτε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακινήστε την με κυκλικές κινήσεις να πάει παντού.
Tip: -Καθώς φτιάχνετε το αυγολέμονο ο ζωμός από τη σούπα πρέπει να είναι ζεστός, αλλιώς η σούπα θα «κόψει», αν χρειαστεί να την ξαναζεστάνετε σε περίπτωση που περισσέψει.
-Για να την σερβίρετε τρίψτε πάνω από κάθε πιάτο λίγο μαύρο πιπέρι και συνοδέψτε την με ζεστό ψωμί και πικάντικη φέτα Κεφαλλονιάς.
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βραχάκια μπισκότου
Τραγανά βραχάκια από μπισκότο και σοκολάτα!
ΥΛΙΚΑ
Χρόνος προετοιμασίας 15΄40 τεμάχια
1 πακέτο ΠΤΙ-ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου
6 ασπράδια αυγών
270g ζάχαρη (1 κούπα και 6 κ. της σούπας)
1 βανίλια
240g σταγόνες σοκολάτα κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε στο μπωλ του μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το τοποθετούμε επάνω σε κατσαρόλα με βραστό νερό, ανακατεύοντας με το σύρμα2. Μόλις ζεσταθεί χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτή η μαρέγκα
3. Συμπληρώνουμε τα μπισκότα, που έχουμε θρυμματίσει με τον πλάστη και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε
4. Με ένα κουτάλι της σούπας μοιράζουμε το μίγμα επάνω σε ταψιά, στρωμένα με λαδόχαρτο φούρνου και ψήνουμε στους 130οC για 25'
Με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω το γλυκάκι. Σταυρούλα
ΑπάντησηΔιαγραφή