Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

«Βροχή» τα λουκέτα στην αγορά

«Βροχή» τα λουκέτα στην αγοράΕρημώνουν οι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας, του Πειραιά και των πάλαι ποτέ κραταιών αγορών του Κολωνακίου, του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου, καθώς ένα στα πέντε καταστήματα δεν άντεξε την ύφεση κι έβαλε «λουκέτο». Η αναλογία φτάνει ακόμη και ένα στα τρία κλειστά μαγαζιά, όπως στη Σταδίου, την Τσακάλωφ στο Κολωνάκι και την Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά.
Σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για τις κλειστές επιχειρήσεις στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αττικής.
«Βροχή» τα λουκέτα στην αγορά
Στο κέντρο της Αθήνας, το Κολωνάκι, το Μαρούσι, στη Νέα Ιωνία, την Κηφισιά, στο Χαλάνδρι, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά έκλεισαν 1.230 σε σύνολο 5.982 εμπορικών καταστημάτων. Πρόκειται για το 20,6%, ποσοστό που αυξήθηκε σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, οπότε κι είχε μετρηθεί κλειστό το 14,8%. Αδειες βιτρίνες, ενοικιαστήρια αλλά και απόγνωση στους γείτονες καταστηματάρχες -οι οποίοι βλέπουν να έρχεται η σειρά τους- συνθέτουν το «παζλ» της αποκαρδιωτικής εικόνας που αφήνει στο πέρασμά της η λαίλαπα της ύφεσης.
Στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 23,4%, από 17% που ήταν τον Αύγουστο. Στην οδό Σταδίου το 33,8% των καταστημάτων έχουν ενοικιαστήριο.
Ακολουθούν η οδός Ακαδημίας με 24,6% και η Ερμού με 24,3%. Δεν γλιτώνει ούτε το «αριστοκρατικό» Κολωνάκι, με το 29% των πανάκριβων μαγαζιών της Τσακάλωφ να μην υφίστανται.
Στη Νέα Ιωνία, και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου, τα «λουκέτα» φτάνουν στο 17,8%. Στο 17% είναι τα κλειστά μαγαζιά του Αμαρουσίου, αν και στην οδό Πλαστήρα το ποσοστό ανεβαίνει στο 28,5%.
Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων, το ποσοστό φτάνει το 21%, ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%.
Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην Καλλιθέα «έχασε» το 16,8% των καταστημάτων.
Το Χαλάνδρι παρουσιάζει μια υψηλή συγκέντρωση «λουκέτων» στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγίας Παρασκευής και Χαϊμαντά), με ένα ποσοστό της τάξης του 22%. Ο Πειραιάς ανθίσταται, με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να είναι 16,2%.

Ηλεία
Κάθε μέρα κλείνει ένα κατάστημα
Η «τελευταία ευκαιρία» για πολλές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στην Ηλεία αποτελεί παρελθόν μετά το τέλος των εκπτώσεων. Οι φόβοι για νέο κύμα λουκέτων δυστυχώς επαληθεύονται. Κάθε μέρα κι ακόμα ένα κατάστημα κλείνει. Κύρια αιτία η αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της σημαντικής μείωσης του τζίρου τους τον τελευταίο χρόνο. Την τελευταία τετραετία, έχουν κατεβάσει ρολά 2.650 επιχειρήσεις. Μόνο στην πόλη του Πύργου το τελευταίο δίμηνο έκλεισαν τριάντα καταστήματα.

«Καταιγίδα» και στη Θεσσαλονίκη
Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αντίστοιχης έρευνας για τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε με καθυστέρηση πέντε ημερών και τα ευρήματά της αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Eκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της πόλης, όμως, προεξοφλούν πως τα νούμερα θα είναι δραματικά αυξημένα σε σχέση με τα ευρήματα της προηγούμενης έρευνας του Eμπορικού Συλλόγου, που έγινε πριν από λίγους μήνες.
Σύμφωνα με αυτήν, είχαν κλείσει 800 εμπορικά καταστήματα, από τα 4.400 που λειτουργούσαν μόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Oλύμπου, Aγγελάκη, Λ. Nίκης, Bαρδάρη). Kατά μέσο όρο, σε κεντρικές οδούς της πόλης είχε βάλει «λουκέτο» το 17,8% των καταστημάτων και εκτιμάται πως αυτό το ποσοστό θα έχει αυξηθεί σημαντικά σήμερα.
O πρόεδρος του Eμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, K. Xατζαρίδης, είχε εκτιμήσει τότε πως το 2011 τα «λουκέτα» στην αγορά θα αυξηθούν κατά περίπου 40%, όσο δηλαδή και ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας.
H κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τα καταστήματα που βρίσκονται κατά μήκος του άξονα του υπό κατασκευή μετρό, κυρίως στην Eγνατία, καθώς και στις περισσότερες από τις περιφερειακές αγορές, οι οποίες έχουν «γονατίσει».
O εμπορικός κόσμος της πόλης, μάλιστα, δεν αποκλείει ακόμα και την εξαφάνιση κάποιων από αυτές, όπως αυτή των Συκεών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου