Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τεράστια ανθρωπιστική κρίση

Τεράστια ανθρωπιστική κρίσηΑντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων βρίσκεται η Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής. Πάνω από 1.000 οι νεκροί. Δεκάδες χιλιάδες οι αγνοούμενοι. 1,4 εκ. άνθρωποι χωρίς στέγη, νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση. Περίπου 600.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Το οικονομικό κόστος των ζημιών φτάνει τα 4,6 δισ. δολάρια.
Η ιαπωνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.000. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν ανάλογες προβλέψεις.
Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια.
«Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες», δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί στη νομαρχία Ιουάτε.
Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα μόνο στο χωρίο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων.
«Νερό, τρόφιμα, κηροζίνη: όλα παρουσιάζουν έλλειψη», δήλωσε ο δήμαρχος του Ρικουζεντακάτα.
Σε εθνικό επίπεδο περιπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.
Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.
Υπάρχουν φόβοι ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 20.820 σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.
Πολλοί αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς σύμφωνα με το Kyodo οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν επικοινωνία με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Την ώρα που σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο - τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Αυστραλία ακόμη και από το Μεξικό - φτάνουν στην Ιαπωνία για να βοηθήσουν τα πολυάριθμα θύματα και να αναζητήσουν αγνοούμενους, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης «εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές».
Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει επίσης ότι «πολλές περιοχές κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας παραμένουν απομονωμένες και χωρίς πρόσβαση».Παρόλα αυτά οι διασώστες έχουν καταφέρει να διασώσουν 3.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Το οικονομικό κόστος
Η εταιρεία AIR Worldwide, που ειδικεύεται στην εκτίμηση κινδύνων, αναφέρει στην αρχική της εκτίμηση ότι το κόστος του σεισμού της Ιαπωνίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να φτάσει τα 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αμερικανική εταιρεία εκτιμά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ιδιωτικές περιουσίες που καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες μεταξύ 14,5 και 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.ethnos.gr

2 σχόλια:

  1. ΕΝΤΥΠΟΣΙΑΚΟ ΜΕ ΤΗ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ,
    ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑ,
    ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΙΠΙΖΟΥΝ
    ΜΙΑ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ,
    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ.
    ΕΓΩ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ,
    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟ,
    ΑΠΟ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ.
    ΗΛΙΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά η φύση λέει πάντα την τελευταία κουβέντα. Κι ο άνθρωπος αποδεικνύεται πολύ μικρός και ανήμπορος να τα βάλει ολοκληρωτικά μαζί της. Μόνο κάποιες μάχες μπορεί να κερδίσει. Ο πόλεμος όμως είναι δικός της.

    ΄Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή