Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το πολιτικό σύστημα στα Σκόπια

Κάθε άλλο παρά συμφώνησαν Τσερβένκοφσκι (Α) και Γκρούεφσκι (Δ) την Τρίτη.Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι μετά από μαραθώνια συνάντηση 10 ωρών δεν βρήκαν τη χρυσή τομή στην κρίση που προκάλεσε η δικαστική επίθεση στον μεγαλύτερο ιδιωτικό ειδησεογραφικό όμιλο.
Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι εξετάζει το ενδεχόμενο να πάει σε πρόωρες εκλογές ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης - SDSM του Τσερβένκοφσκι.
Η εντεινόμενη παρέμβαση της Δικαιοσύνης σε μία σειρά από υποθέσεις του επιχειρηματία Β.Ράμκοφσκι, τα ΜΜΕ του οποίου ήταν αρχικά φιλοκυβερνητικά και στη συνέχεια έγιναν σφόδρα αντιπολιτευόμενα, έχει φέρει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Παράλληλα, η αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως τον Γκρούεφσκι για μεθοδεύσεις στις τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου.
Την Τρίτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του SDSM συναντήθηκαν για να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση, αλλά λίγο μετά τα μεσάνυχτα αποδείχθηκε ότι αυτό δεν έγινε δυνατό.
Ο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν έκανε αποδεκτά ορισμένα από τα βασικά αιτήματα που έχει θέσει η αντιπολίτευση για να επιστρέψει στη Βουλή, αλλά και να συναινέσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Τόνισε ότι η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση θα συνεχίζει την αποχή από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, ενώ εάν η κυβέρνηση προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δεν θα συμμετάσχει.
Ο Γκρούεφσκι από την πλευρά του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε αρκετά από τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, αλλά ο Τσερβένκοφσκι του έθετε συνεχώς νέους όρους στη συνάντηση, δυναμιτίζοντας την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου