Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΟΗΕ: Νέα γενιά ναρκωτικών παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις

Η παραγωγή ναρκωτικών των οποίων η μοριακή δομή έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να έχουν τις ίδιες επιδράσεις αλλά να διαφεύγουν από τους κανονισμούς ελέγχου, των λεγόμενων «ναρκωτικών σχεδιαστών» (designer drugs), έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, προειδοποιεί η Υπηρεσία INCB του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της.
Το Διεθνές Όργανο Ελέγχου Ναρκωτικών (INCB), το οποίο εδρεύει στη Βιέννη, προειδοποιεί ότι τα "συνθετικά ναρκωτικά" παράγονται πιο γρήγορα και αυξάνει ο αριθμός τους και καλεί τις κυβερνήσεις να “υιοθετήσουν εθνικά μέτρα για την παρεμπόδιση της παραγωγής, της διακίνησης και της κατανάλωσης των ουσιών αυτών".
Τα προϊόντα αυτά παράγονται με ελαφρά τροποποίηση της μοριακής δομής των παράνομων ουσιών, ώστε να έχουν τα ίδια αποτελέσματα διαφεύγοντας από τους νόμους για τα ναρκωτικά. Διακινούνται μέσω Διαδικτύου και συχνά διαφημίζονται ως άλατα μπάνιου ή λίπασμα.
"Στην Ευρώπη 16 νέα 'designer drugs' αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης, ενώ στην Ιαπωνία δεν είναι λιγότερα από 51", διευκρινίζει το INCB.
Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι, ωστόσο, η διαφθορά των αξιωματούχων στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, σύμφωνα με την Έκθεση, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που διευκολύνουν το λαθρεμπόριο.
"Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα", επιμένει το INCB.
Η υπηρεσία εφιστά, επίσης, την προσοχή των κυβερνήσεων σχετικά με τις δυσκολίες πρόσβασης σε φάρμακα καθώς οι νόμιμες ουσίες για ιατρική περίθαλψη δεν είναι προσβάσιμες σε όλα τα μέρη του κόσμου, εξαιτίας ορισμένων κανονισμών ή λόγω έλλειψης κατάρτισης.
"Πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ή έχει με ανεπαρκή τρόπο, πρόσβαση σε αναλγητικά φάρμακα (παυσίπονα)", αποκαλύπτει το INCB, προσθέτοντας ότι οι Δυτικοί καταναλώνουν το 90% των φαρμάκων που διατίθενται στο εμπόριο.
Το INCB επισημαίνει επίσης ότι η Νοτιοανατολική Ασία έχει γίνει μια από τις κυριότερες περιοχές όπου οι λαθρέμποροι ναρκωτικών προμηθεύονται τις χημικές ουσίες για συνθετικά ναρκωτικά.
Σημαντικά στοιχεία:
Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών διεθνώς με 38 εκατ. ανθρώπους, 15,1% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, να είναι χρήστες. Οι περισσότεροι εξαρτημένοι δεν λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπεία. Ενθαρρυντική είναι η λειτουργία 2.500 δικαστηρίων για τα ναρκωτικά, που έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της υποτροπής και εξοικονομούν μακροπρόθεσμα πόρους.
Στην Κεντρική και Νότια Αμερική, το πρόβλημα της χρήσης επιτείνουν η φτώχεια και η υψηλή ανεργία. Η οικονομία των ναρκωτικών είναι ισχυρότερη από τις οικονομίες των κρατών.
Στην Αφρική, επικρατεί η κάνναβη που αφορά 5% - 10% του πληθυσμού, ηλικίας 15 - 64 ετών. Το λαθρεμπόριο κοκαΐνης από τη Δ. Αφρική προς την Ευρώπη αυξάνει.
Στην Ασία, η μεθαμφεταμίνη και η ηρωίνη είναι οι πιο διαδεδομένες ουσίες. Στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος επιδημίας AIDS, εξαιτίας της ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών. Στην Κίνα οι χρήστες ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια. Η Ινδία είναι η πρώτη παραγωγός ψυχοτρόπων ουσιών στον κόσμο που διακινούνται μέσω παράνομων φαρμακείων του Διαδικτύου.
Στο Αφγανιστάν, από το 2005 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 53% η χρήση οπίου και κατά 140% η χρήση ηρωίνης. Σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους υπολογίζονται οι Αφγανοί, ηλικίας 15-64 ετών, που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών.
Το Ιράν είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρηστών οπιούχων στον κόσμο: 2 εκατ. χρήστες.
Στην Ευρώπη η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ουσία είναι το χασίς και ακολουθεί η κοκαΐνη. Το υψηλότερο ποσοστό χρηστών οπιοειδών έχει η Ρωσία με 1,6-1,8 εκατ. χρήστες, ηλικίας 15 - 64 ετών. Στην Ανατολική Ευρώπη, εξαπλώνεται ανησυχητικά το AIDS, με το 1,6% των ενηλίκων να έχει μολυνθεί στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης και κοκαΐνης. Συγχρόνως, έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις στη χώρα.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου