Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η μάχη των Βρυξελλών, ανάσα για το χρέος

Με την προσδοκία της επικύρωσης των θετικών για την Ελλάδα αποφάσεων της Συνόδου της 11ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες βράδυ στις Βρυξέλλες για να δώσει τη μάχη που θα κάμψει τις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών σχετικά με την αντιμετώπιση του μεγάλους χρέους στην ευρωζώνη.
Όλα αυτά στη σκιά της παραίτησης του πρωθυπουργού της ομοιοπαθούς Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος πάντως θα παραστεί στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Παραίτηση την οποία η Ελλάδα θα προσπαθήσει να μετατρέψει σε πλεονέκτημα, παραβάλλοντας την ελληνική προσαρμοστικότητα απέναντι στην κρίση της Πορτογαλίας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιδιώξει ευνοϊκότερους όρους αντιμετώπισης του χρέους, πατώντας στη δρομολόγηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που θα φέρει τα πολυπόθητα 50 δισ. ευρώ.
Απόψε ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάρει μέρος στο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συνεδριάζει πάντα την παραμονή των Συνόδων Κορυφής.
Θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο ηγετών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Στις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών θα συζητηθούν τα θέματα για τα οποία θα λάβει οριστικές αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το σημαντικότερο όλων, πρωτίστως για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι φυσικά αυτό που αφορά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του χρέους στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα θα επιδιώξει να επικυρωθούν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, καθώς πιστεύει ότι η επιφυλακτικότητα που έχει διατυπωθεί από κάποια κράτη-μέλη δεν αλλάζει τα πραγματικά δεδομένα.
Σημαντικό θέμα είναι η αναθεώρηση της συνθήκης, η οποία επίσης αναμένεται να αποφασιστεί και η οποία, στη συνέχεια, θα τεθεί προς έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.
Στην ατζέντα υπάρχει βέβαια και η κρίση στη Λιβύη, με την Ελλάδα να υποστηρίζει την πολιτική διευθέτησή της και να θέτει, μαζί με την Ιταλία, θέμα αντιμετώπισης ενός ενδεχομένου νέου κύματος μεταναστών.
Το τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής, είναι το πυρηνικό πρόβλημα, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία. Η Ελλάδα θα επιμείνει στη μη κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν θέσει θέμα σχετικά με τον σχεδιασμό της Τουρκίας για την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων, ένσταση που κερδίζει έδαφος μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης.

www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου