Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Φθηνότερο φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι

Μειωμένες είναι φέτος οι τιμές των θαλασσινών για το σαρακοστιανό τραπέζι.Τουλάχιστον πέντε ευρώ λιγότερα από πέρυσι θα κοστίσει το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος στους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το κόστος του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας είναι φθηνότερα κατά 4,32% σε σχέση με πέρυσι και τα 19 φαγώσιμα είδη που περιλαμβάνει το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος κοστίζουν 118,41 ευρώ, όταν πέρυσι στοίχιζαν 123,76 ευρώ.
Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά παρουσιάζουν κατά μέσο όρο πτώση 10,74%, αντίστοιχα τα κατεψυγμένα θαλασσινά παρουσιάζουν πτώση κατά μέσο όρο 5,82% σε σχέση με πέρυσι.
Ο χειροποίητος χαλβάς με γεύση κακάο ή βανίλια κατά μέσο όρο παραμένει στις ίδιες τιμές με πέρυσι.
Στο μεταξύ, στον ταραμά και τα υποπροϊόντα του η μείωση τιμών είναι κατά μέσο 11,23%. Η τιμή στις ελιές Χαλκιδικής παρουσιάζει επίσης μείωση κατά μέσο όρο 5,81%, ενώ οι τιμές Καλαμών παρουσιάζουν αύξηση κατά 14,72%.
Ενδεικτικά, η τιμή για τις μεγάλες κατεψυγμένες γαρίδες το κιλό κατά μέσο κοστίζει 17,38 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι κόστιζε 21,69 ευρώ. Τα μεγάλα καταψυγμένα καλαμάρια κοστίζουν κατά μέσο όρο φέτος 6,58 ευρώ το κιλό , ενώ πέρυσι κόστιζαν 6,87 ευρώ και τα κατεψυγμένα μεσαία χταπόδια (από 1,5 έως 2,5 κιλά ) κοστίζουν κατά μέσο όρο 13,01 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι κόστιζαν κατά μέσο όρο 11,48 ευρώ.
Όσο για την παραδοσιακή λαγάνα, η τιμή της εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 2,50 ευρώ (750 γραμ.), στην ίδια τιμή με πέρυσι.
Τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια αγαθών, καθώς και ότι οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του Υπουργείου θα εντατικοποιηθούν καθ΄ όλη την διάρκεια του Τριημέρου, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου