Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

«Πρόεδρε δεν πάει άλλο...»

«Πρόεδρε δεν πάει άλλο...»Την αντίστροφη μέτρηση για ένα «κύμα» πρωτοβουλιών που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το δύσκολο έργο της με όρους πολιτικής ηγεμονίας σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Για τον πρωθυπουργό η 25η Μάρτη, με ή χωρίς το καλύτερο σενάριο, ως αποτέλεσμα από τη Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί την «αρχή και το τέλος» της στρατηγικής του με στόχο να εξαντλήσει την τετραετία.
Αρχή της επιχείρησης για τη διάσωση της οικονομίας και της τιθάσευσης του χρέους - και τέλος σε μια σειρά δυσάρεστων επεισοδίων που κρατούν την κυβέρνηση εγκλωβισμένη σε «ίντριγκες» βυζαντινού τύπου και σε πισωγυρίσματα της κυβερνητικής πορείας. Το κλίμα είναι εκρηκτικό - «θυμίζει... διάλυση» υποστηρίζουν (και) υπουργοί που μόνο δημοσίως αποκρύπτουν τα προβλήματα συντονισμού και συνεργασίας.

Οσοι μιλούν μόνο για «αρρυθμίες» στην κυβερνητική λειτουργία επιχειρούν με «κομψό» τρόπο να περιγράψουν τη «θολή εικόνα», που αντιθέτως αναλύουν στη λεπτομέρειά της στις κατ' ιδίαν συζητήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες συναγερμός και ακόμη και οι πλέον προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους μιλούν για μια κορυφαία κίνηση από τον πρωθυπουργό - «ένα σοκ που θα βάλει πάλι μπρος τη μηχανή μετά τον Γολγοθά του πρωθυπουργού προς τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης του Μάρτη».
Ο Γ. Παπανδρέου τις προηγούμενες ημέρες έδειχνε στους συνομιλητές του αποφασισμένος αφενός να μην αποκλίνει από τον εθνικό στόχο του «Μάρτη» και αφετέρου να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, που χωρίς αυτές η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγκομαχά, αδύναμη να ξεπεράσει μικρότερα ή μεγαλύτερα εμπόδια.
«Ο... Βεζούβιος θα εκραγεί μετά την 25η του Μάρτη» λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, επαναλαμβάνοντας μια φράση που ακούγεται πια σε καθημερινή βάση από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη: «Δεν πάει άλλο...».
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν διαψεύδει τυχαία τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών - «δεν μπλοφάρει» υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός που έχει «εικόνα» σχετικά με τον βηματισμό που προκρίνει ο κ. Παπανδρέου.

Οι εισηγήσεις
Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει εισηγήσεις αρκετών συνεργατών του και υπουργών για ανασχηματισμό που δεν βασίζεται σε απλές διορθώσεις. «Τα ημίμετρα θα είναι καταστροφικά.
Το κυβερνητικό σχήμα «τέρας» δεν έχει την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που απαιτεί η συγκυρία» εισηγούνται στον πρωθυπουργό όσοι πιστεύουν ότι η μόνη λύση είναι οι δομικού χαρακτήρα αλλαγές.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει όλα τα πιθανά σενάρια στο μυαλό του και δεν αποκλείεται να εκπλήξει επιλέγοντας το πλέον προωθημένο - αν και το «κείμενο» της Συνόδου θα καθορίσει εν πολλοίς το εύρος των αλλαγών και των πρωτοβουλιών.
Ενα θετικό αποτέλεσμα λέγεται ότι ίσως «φρενάρει» μια επιθετική κίνηση. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει εναλλακτικά σχέδια για τον Απρίλη και μετά, ενώ δεν αποκλείει εάν εμφανιστούν και πάλι συμπτώματα «μπαχαλοποίησης», ο κ. Παπανδρέου να δείξει νωρίτερα την έξοδο σε κυβερνητικά στελέχη. Το σίγουρο είναι ότι η καρδιά της κυβερνητικής μηχανής «χτυπά» κυρίως για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής, τουλάχιστον σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα παρά την κρίση (π.χ. στον τουρισμό, στην πράσινη ανάπτυξη, στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας κ.α.).
Στο στόχαστρο του κ. Παπανδρέου, παρότι προτίμησε να μην αντιδράσει πριν από τις Συναντήσεις Κορυφής στην Ευρώπη, παραμένουν οι κόντρες υπουργών και η έλλειψη συντονισμού, ειδικά για κρίσιμες αποφάσεις που δεν αποτελούν απαραίτητα δεσμεύσεις του μνημονίου.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
«Πυρετός» επαφών στο Καστρί
Μια ελαφρά ίωση; Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός αξιοποίησε στο έπακρο την παραμονή του στο Καστρί, αναβάλλοντας σειρά δημόσιων παρεμβάσεων στο εσωτερικό, μακριά όμως από τον βασικό στρατηγικό στόχο του. Η προετοιμασία της μάχης στην Ευρώπη στις δύο Συνόδους Κορυφής και της «επανεκκίνησης» που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα στο εσωτερικό έφερε ουσιαστικά επί τριήμερο το... Μέγαρο Μαξίμου στην οικία του στο Καστρί.
Τα «μυστικά ραντεβού» του πρωθυπουργού και η χωρίς... διαλείμματα επικοινωνία του μέσω Διαδικτύου με τους στενούς του συνεργάτες λέγεται ότι συνέβαλαν αποφασιστικά στην προώθηση -μακριά από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας- των επιδιώξεών του. Δύο υπουργοί τουλάχιστον -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- πέρασαν την πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας και είχαν πολύωρη συνεργασία διαδοχικά με τον πρωθυπουργό.
Οι υπουργοί Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Παύλος Γερουλάνος φρόντισαν να κρατήσουν μυστικά τα ραντεβού και την «ατζέντα». Οι πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε με τον κ. Παπακωνσταντίνου όλα τα δεδομένα και το τρίπτυχο «επιμήκυνση, χαμηλότερο επιτόκιο, επαναγορά του χρέους».
Ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με κορυφαίους της Ευρώπης και του ΔΝΤ και κατέληξε στα βήματα και στην κλιμάκωση της προσπάθειας μέχρι την 25η Μαρτίου. Μίλησαν μάλιστα για όλα τα πιθανά σενάρια - από το πλέον θετικό μέχρι το χειρότερο...
Με τον Παύλο Γερουλάνο συζήτησαν για θέματα της αρμοδιότητάς του (και το κρίσιμο του Τουρισμού και τις αυξημένες προσδοκίες), αλλά αναζήτησαν και το πολιτικοεπικοινωνιακό πλαίσιο της «επανεκκίνησης» της κυβέρνησης βάσει όλων των σεναρίων. Οι τρέχουσες εξελίξεις, οι «αρρυθμίες» της κυβέρνησης και η διαχείριση της καθημερινότητας αποτέλεσαν το περιεχόμενο της συζήτησης στο Καστρί του πρωθυπυργού με την έμπιστη συνεργάτιδά του, Ρεγγίνα Βάρτζελη. Ο δε υπολογιστής πήρε φωτιά, με την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων-προτάσεων προς τους συνεργάτες του...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου