Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Γλαύκωμα τέλος με τη χρήση βλαστοκυττάρων

Γλαύκωμα τέλος με τη χρήση βλαστοκυττάρωνΕλπίδες για αντιμετώπιση της τύφλωσης δίνει η χρήση βλαστοκυττάρων.
Τα πειράματα δείχνουν πολύ καλά αποτελέσματα στην αποκατάσταση σοβαρών βλαβών στον αμφιβληστροειδή, οι οποίες έχουν προκληθεί από το γλαύκωμα. Οι πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι με τα υγιή κύτταρα στη σωστή θέση, το μάτι μπορεί να «επισκευάσει» τις βλάβες και να αποκατασταθεί η όραση.
«Η χρήση βλαστοκυττάρων είναι πολύ ελπιδοφόρα σε πολλές σοβαρές παθήσεις», σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας κ. Γιώργος Κολιάκος. Με βάση τη μελέτη του βρετανικού νοσοκομείου Κέιμπριτζ, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει θεραπεία της τύφλωσης στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι επιστήμονες εμφυτεύουν βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών στον αμφιβληστροειδή ασθενών.
Η χορήγησή τους γίνεται με σκοπό να προστατευτούν τα κύτταρα του οπτικού νεύρου από το γλαύκωμα και να αναγεννηθούν αυτά που ήδη έχουν υποστεί βλάβη.
Το γλαύκωμα είναι η πιο συχνή πάθηση που επηρεάζει το οπτικό νεύρο, αλλά -αν επιβεβαιωθούν τα αρχικά ευρήματα- η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί και σε φλεγμονώδεις παθήσεις του οπτικού νεύρου. Η έρευνα επικεντρώνεται στην προστασία του ματιού από το γλαύκωμα, καθώς και στην αναστροφή της τύφλωσης που οφείλεται σε αυτό.
Αποκατάσταση οργάνων
Σύμφωνα με τον κ. Κολιάκο, τα βλαστοκύτταρα χορηγούνται ήδη για την αποκατάσταση οργάνων, όπως του μυοκαρδίου έπειτα από έμφραγμα, του εγκεφάλου έπειτα από ισχαιμία και εκφυλιστικές ασθένειες, όπως οι οστεοαρθρίτιδες, η ηπατική ανεπάρκεια, η περιφερική αγγειακή νόσος και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν οι χρήσεις για τις ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος και τις εκφυλιστικές παθήσεις. Στους ενηλίκους, η λήψη τους γίνεται από τον λιπώδη ιστό, ο οποίος αποτελεί την πλουσιότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων μεσεγχυματικού τύπου, τα οποία παράγουν τις σημαντικότερες πρωτεΐνες του δέρματος.
Τα μεσεγχυματικά κύτταρα σχηματίζουν το στηρικτικό σύστημα του σώματος. Τα οστά, οι μύες, οι χόνδροι, τα αγγεία και οι τένοντες δημιουργούνται από τα μεσεγχυματικά κύτταρα. Με την πάροδο της ηλικίας η ανανέωση αυτών των οργάνων επιβραδύνεται με αποτέλεσμα την έκπτωση της λειτουργίας τους.

Γλαύκωμα
Χρόνια πάθηση του οπτικού νεύρου
Το γλαύκωμα είναι από τις πιο σημαντικές παθήσεις του ματιού, απειλώντας το 2% του γενικού πληθυσμού. Είναι μία χρόνια εξελικτική πάθηση του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών του ματιού, η οποία οδηγεί σε αλλοιώσεις του οπτικού νεύρου και του οπτικού πεδίου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει συμπτώματα και όταν αυτά εμφανιστούν, οι βλάβες είναι προχωρημένες και μη αναστρέψιμες. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών, πιο συχνά σε άτομα με ιστορικό γλαυκώματος. Είναι μια κληρονομική νόσος κατά 20%.

Διεθνής μελέτη
Ψάχνουν το «φάρμακο» για τη νόσο των περιφερειακών αρτηριών
«Αντίδοτο» κατά των νόσων φθοράς μπορεί να αποτελέσουν τα βλαστοκύτταρα.
Το επόμενο διάστημα ξεκινά σε διεθνή ερευνητικά κέντρα μελέτη για τη θεραπεία της νόσου των περιφερειακών αρτηριών. Πρόκειται για μία εκφυλιστική νόσο, η οποία προκαλεί απόφραξη αρτηριών, συνήθως στο κάτω άκρο, πόνο, δυσκολία στο περπάτημα και οδηγεί τελικά σε ακρωτηριασμό του άκρου.
Η αντιμετώπισή της με βλαστοκύτταρα είχε προταθεί πριν από αρκετούς μήνες, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι η χρήση βλαστοκυττάρων στην ισχαιμία του κάτω άκρου βοήθησε να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός σε πολλές περιπτώσεις.
Σε πρώτη φάση, αναμένεται να διεξαχθεί κλινική μελέτη στην οποία θα μετάσχουν 150 ασθενείς. Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση, με συμμετοχή 500 ασθενών από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου