Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα των νονών

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα των νονών Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας, με δεκάδες κατ' οίκον έρευνες σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και αρκετές συλλήψεις ατόμων που φέρονται εμπλεκόμενα σε κυκλώματα «νονών της νύχτας».
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ύστερα από την ολοκλήρωση έρευνας, που διεξήγαγε τα τελευταία χρόνια για τις συμμορίες των «νονών της νύχτας» η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, σχηματίστηκε μια ογκωδέστατη δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε στις δικαστικές αρχές.
Με βάση τη δικογραφία αυτή εκδόθηκαν περί τα 200 εντάλματα σύλληψης και άρχισε το «ξήλωμα» των ένοπλων συμμοριών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται και αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε καίριες θέσεις, καθώς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί. Περιλαμβάνονται επίσης Αλβανοί με σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.
Από την αστυνομία εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση για την υπόθεση: «Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ατόμων που αποτελούν μέλη εγκληματικής οργάνωσης για εκβίαση καταστηματαρχών για παροχή προστασίας. Υστερα από έκδοση ενταλμάτων διεξάγεται επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν μέλη της οργάνωσης. Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν μετά το πέρας των ερευνών».
Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των φερομένων ως μελών των ένοπλων συμμοριών, καθώς και για την ανεύρεση όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, συνεχίστηκαν όλη τη μέρα χθες, σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης.
Ανακοινώσεις για τα ευρήματα δεν είχαν γίνει έως αργά τη νύχτα, ενώ αδιευκρίνιστος παρέμενε και ο αριθμός των συλλήψεων.

Ερευνες
Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των φερομένων ως μελών των ένοπλων συμμοριών, συνεχίστηκαν όλη τη μέρα χθες, σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης  Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βάση των ερευνών για τη δράση των «νονών της νύχτας» ήταν κάποιες επιστολές που έφτασαν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πρίν από ενάμιση χρόνο.
Στις επιστολές αυτές αναφέρονταν, όπως λένε οι πληροφορίες, αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο που λειτουργούσαν οι εγκληματικές οργανώσεις και για τις διασυνδέσεις που είχαν με αστυνομικούς. Υπήρχαν επίσης στοιχεία για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για να παίρνουν μέρος των εσόδων από νυχτερινά κέντρα. Ακολούθησαν μεθοδικές έρευνες με παρακολουθήσεις επικοινωνιών και προσώπων, που κατέληξαν στον σχηματισμό της ογκωδέστατης δικογραφίας. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ογκωδέστατη δικογραφία ήταν αποτέλεσμα ερευνών της Δίωξης Εκβιαστών, που είχε συγκεντρώσει στοιχεία από διάφορες εγκληματικές ενέργειες που είχαν αποδοθεί σε νονούς της νύχτας.

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις
Ανοίγουν ξανά οι φάκελοι τριών δολοφονιών
Ανάμεσα στις υποθέσεις που ενδέχεται να εξιχνιαστούν μετά το ξήλωμα των εγκληματικών οργανώσεων είναι οι ισχυρότατες εκρήξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε νυχτερινά κέντρα στην πρωτεύουσα αλλά και δολοφονίες ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων που είχαν εξ αρχής αποδοθεί σε «νονούς της νύχτας». Μεταξύ αυτών είναι η εν ψυχρώ δολοφονία του Μπάμπη Λαζαρίδη, συντρόφου της τραγουδίστριας Αγγελικής Ηλιάδη, του Γεράσιμου Μαυράκη, συντρόφου της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου, και του Αλέκου Κοσμόπουλου. Αναμένεται, επίσης να εξιχνιαστούν αρκετές άλλες εγκληματικές ενέργειες που παρέμεναν ανεξιχνίαστες εδώ και χρόνια και πιθανότατα δολοφονίες «νονών της νύχτας», που είχαν γίνει στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των συμμοριών για τον έλεγχο της νύχτας.

«Συμβόλαια θανάτου»
Οι εκτελέσεις Λαζαρίδη και Κοσμόπουλου
Ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Μούσες» Μπάμπης Λαζαρίδης δολοφονήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2008, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε, στη συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Αλκυονίδων στη Βούλα.
Οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα πίσω από θάμνους και μόλις ο επιχειρηματίας και η σύντροφός του τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη βγήκαν από το ξενοδοχείο για να πάνε στο νυχτερινό κέντρο, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από καλάσνικοφ.
Ο επιχειρηματίας έπεσε νεκρός από τις σφαίρες, ενώ η σύντροφός του τραυματίστηκε στο πόδι.
Οι αστυνομικοί που πήγαν στον τόπο του εγκλήματος μέτρησαν περισσότερους από είκοσι κάλυκες, ενώ ο ιατροδικαστής είχε μετρήσει έξι σφαίρες στο στήθος και στην κοιλιά του θύματος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες οι δράστες φορούσαν κουκούλες και διέφυγαν από τον τόπο του εγκλήματος με μοτοσικλέτα.
Από την πρώτη στιγμή η δολοφονία Λαζαρίδη είχε αποδοθεί σε «συμβόλαιο θανάτου» που εκτέλεσαν πληρωμένοι δολοφόνοι.
Λίγες μέρες νωρίτερα στις 8 Νοεμβρίου 2008 είχε δολοφονηθεί στο κέντρο της Αθήνας ο Αλέκος Κοσμόπουλος.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τον δολοφόνησαν δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.
Οι δράστες πλησίασαν το αυτοκίνητο του Κοσμόπουλου, που ήταν σταματημένο σε φανάρι στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Θηβών και άνοιξαν εναντίον του πύρ. Οταν είδαν τον 47χρονο νεκρό, ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.
Ο Αλέκος Κοσμόπουλος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για δολοφονίες, ληστείες, εκβιασμούς και άλλα αδικήματα. Είχε αποφυλακιστεί το 2003.

Φονική ενέδρα
Η εν ψυχρώ δολοφονία του Μαυράκη στον Ταύρο το 2007
Τα ξημερώματα της 20ής Οκτωβρίου 2007 έπεσε νεκρός από σφαίρες στην οδό Πειραιώς 235 στον Ταύρο, ο σύζυγος της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου Γεράσιμος Μαυράκης.
Δράστες της δολοφονίας του ήταν δύο άγνωστοι οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας.
ΟΙ δολοφόνοι σταμάτησαν δίπλα στη μοτοσικλέτα του θύματος και ο ένας από αυτούς άρχισε να πυροβολεί εν ψυχρώ εναντίον του.
Ο Γεράσιμος Μαυράκης έπεσε νεκρός στο έδαφος, αλλά ο δολοφόνος του δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα της εγκληματικής του ενέργειας. Κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα και αφού πήγε πάνω από το κεφάλι του θύματος, του έριξε τρεις χαριστικές βολές.
Η δολοφονία του Γεράσιμου Μαυράκη είχε αποδοθεί σε «συμβόλαιο θανάτου» και είχε συνδυαστεί με τη δολοφονία του κουμπάρου του Γιώργου Αυτιά, στην Καλλίπολη του Πειραιά τον Ιούνιο του 2007.
Το θύμα είχε συλληφθεί το 2003 μαζί με τον Γιώργο Αυτιά και είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών.
Δεκατρείς μήνες πριν από τη δολοφονία του Γεράσιμου Μαυράκη, άγνωστοι είχαν πετάξει χειροβομβίδα στο σπίτι στο οποίο διέμενε μαζί με τη Νένα Χρονοπούλου.

ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου