Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Προστατεύοντας τους νεφρούς, σώζετε την καρδιά

Στη σημασία της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με νεφρική βλάβη αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Χρήστος Ιατρού. 
Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), καθώς ένας στους δύο θανάτους ασθενών οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ΄αυτή, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία.
Όπως αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές μελέτες, υπάρχει σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των νεφρών και της καρδιάς, δηλαδή οι ασθενείς, που έχουν βλάβη στους νεφρούς, αντιμετωπίζουν και αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν και από την καρδιά, όπως βέβαια και το αντίστροφο. Έχει, μάλιστα, αποδειχτεί ότι όσο χειροτερεύει η λειτουργία των νεφρών χωρίς να υπάρχει άλλη πάθηση, τόσο αυξάνονται και οι βλάβες, που προκαλούνται στην καρδιά, αλλά και στα αγγεία. Ποσοστό 40-75% των ασθενών με τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, όταν αρχίζουν αιμοκάθαρση, έχουν ήδη καρδιολογικό πρόβλημα.
Στη σημασία της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με νεφρική βλάβη αναφέρθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Χρήστος Ιατρού. «Ασθενείς, που έχουν βλάβη στους νεφρούς, στην πορεία του χρόνου συνήθως κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν ειδικά από καρδιαγγειακό επεισόδιο παρά να φτάσουν σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου», είπε ο Χρ.. Ιατρού.

Έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη και μόνο ΧΝΝ αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση βλάβης στην καρδιά. Μελέτες, που προέρχονται από ΗΠΑ και Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου 10% του πληθυσμού των κρατών πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο.
Στην Ελλάδα, όπως είπε ο Χρ. Ιατρού, περίπου 1.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους νεφρούς και μάλιστα 10% από αυτούς (δηλαδή, περίπου 10.000) υπολογίζεται ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Αυτοί, για να επιβιώσουν, πρέπει να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή να κάνουν μεταμόσχευση νεφρού. «Σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ΧΝΝ και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, η θνητότητα είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερη από τον γενικό πληθυσμό, ενώ 40 με 50% των θανάτων τους οφείλονται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.
Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι η κατάσταση, κατά την οποία οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη και δεν λειτουργούν σωστά. Στο αρχικό στάδιο η ΧΝΝ δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Κατά την εξέλιξή της νόσου, όμως, μπορεί να εμφανιστούν υπέρταση, νυκτουρία (δηλαδή συχνή ούρηση κατά τη νύχτα), αδυναμία, ανορεξία, καταβολή, ναυτία, έμετοι, αναιμία, οιδήματα (δηλαδή πρηξίματα, ιδίως στα πόδια), αλλά και βλάβες στα κόκκαλα, στην καρδιά και τα αγγεία (δηλ. το καρδιαγγειακό σύστημα), στα νεύρα (νευροπάθεια) κ.α.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, η έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ και η πρώιμη πρόληψή της (με τον έλεγχο και παρακολούθηση των ατόμων με τους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της, όπως π.χ. με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό) είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, επειδή μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής της καρδιάς και των αγγείων και το θάνατο από τη βλάβη τους.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου