Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ασφαλής η ασπαρτάμη, επιμένει η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων

Μη πειστικά χαρακτηρίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων, EFSA, τα συμπεράσματα δύο ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη είναι εν δυνάμει καρκινογόνος και η χρήση της αυξάνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού.
"Καμιά απόδειξη διαθέσιμη στην έρευνα Χάλντορσον δεν επιτρέπει να υποστηρίξει κανείς πως υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τον πρόωρο τοκετό", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να είναι καρκινογόνος, σημειώνει ότι "τα αποτελέσματα της έρευνας Σοφρίτι δεν παρέχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που θα δικαιολογούσαν να επανεξεταστούν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της EFSA σχετικά με την ασπαρτάμη".

Το 2009 η EFSA είχε ανακοινώσει πως "τίποτε δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει εν δυνάμει τοξική ή καρκινογόνος δράση της ασπαρτάμης και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναθεωρηθεί η ημερήσια αποδεκτή δόση των 40 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά κιλό σωματικού βάρους".

 www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου