Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ στην Υγεία

Εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ στην ΥγείαΑισιόδοξος ότι ο νέος τρόπος προμήθειας υλικών και φαρμάκων, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Τιμών και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, θα επιτρέψει εξοικονόμηση δαπανών 400 εκατ. ευρώ εντός του 2011, εμφανίστηκε ο Ανδρ.Λοβέρδος την Παρασκευή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Θεοδωρίδη.
Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι με χρηστή διαχείριση είναι δεδομένη η μείωση ή και πλήρης καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα.
«Η διαφθορά κατοικεί και προστατεύεται εκεί όπου υπάρχει κακοδιοίκηση, και η Υγεία δεν είναι προνομιακός χώρος για τη διαφθορά» είπε ο κ.Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι εν πολλοίς οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών για τις ετήσιες δαπάνες, παρά 5-6 χρόνια αργότερα. Ετσι, φαινόντουσαν τελικά «λογικές οι υπερτιμολογήσεις», όπως είπε, καθώς «καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν μπορεί να πληρώνεται μετά από έξι χρόνια».
Εκτίμησε έτσι ότι το νέο σύστημα προμηθειών θα βοηθήσει ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά 250 εκατ. ευρώ από την προμήθεια υλικών και 150 εκατ. από τα φάρμακα. Τον Απρίλιο προβλέπονται διαγωνισμοί για το 100% των προμηθειών από νοσοκομεία, περιφέρειες και κέντρο.
Ο κ.Θεοδωρίδης που κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση υποστήριξε ότι ενώ υπάρχει μία «τρύπα» 4,8 δισ. ευρώ στην Υγεία και το σύστημα φαίνεται να «κατέχει κατά κοινή ομολογία τα πρωτεία της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο», δεν έγινε ποτέ έλεγχος και δεν προσωποποιήθηκαν ευθύνες.
«Οι εταιρείες ανέχονταν το σύστημα των ετεροχρονισμένων πληρωμών για να δικαιολογήσουν τις βαριές υπερτιμολογήσεις», όπως παραδέχθηκε.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου