Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μειώσεις μισθών και στις τράπεζες

Οι μειώσεις μισθών στον τραπεζικό κλάδο θα... προηγηθούν των συγχωνεύσεων. Ο υπ.Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κάνοντας λόγο χθες για την αναφορά του επικαιροποιημένου μνημονίου σε μείωση του μισθολογικού κόστους στις τράπεζες, ξεκαθάρισε πως οι περικοπές αποδοχών «αφορούν κυρίως τα υψηλότερα κλιμάκια».
Παράλληλα, ο υπουργός παρότρυνε για ακόμη μία φορά τους εγχώριους ομίλους να συγχωνευτούν, τονίζοντας πως η σαφής θέση της κυβέρνησης είναι ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί, να αποκτήσει καλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την οικονομία».
Το νέο σήμα του κ. Παπακωνσταντίνου για συγχωνεύσεις ήρθε την ώρα που η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο σημειώνει πως η αποδοχή της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας θα ισοδυναμούσε με «οιονεί κρατικοποίηση» μίας από τις πιο ισχυρές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στο δελτίο, «ο συνεχιζόμενος κρατικός έλεγχος τραπεζών μέσω ασφαλιστικών ταμείων δυσχεραίνει την ευόδωση επιχειρηματικών μετασχηματισμών». Παράλληλα, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας επισημαίνει πως «τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με την Εθνική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για την εξυγίανση των κρατικών τραπεζών».
«Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι ούτε μαγικές λύσεις για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» υπογραμμίζουν με έμφαση οι αναλυτές της Alpha και σημειώνουν ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι μονόδρομος για την πρόσβαση του Δημοσίου -κατ' επέκταση και των τραπεζών- στις αγορές, γεγονός που θα οδηγούσε σε απεξάρτησή τους από την ΕΚΤ, ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης με καλύτερους όρους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
* Με non paper η ΕΤΕ απορρίπτει τις αιτιάσεις της Alpha, σημειώνοντας πως με τη συγχώνευση η συμμετοχή του Δημοσίου θα μειωνόταν στο 12% (από 17%), ότι η ΕΤΕ έχει ζητήσει να επιστρέψει τα 350 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών και με την πρότασή της διασφάλιζε και την επιστροφή των προνομιούχων μετοχών της Alpha (950 εκατ. ευρώ). Και υπογραμμίζει ότι στις δύσκολες στιγμές η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να αναλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες και να μη μένει σε αδράνεια.

Μιχάλης Σάλλας
Συγχωνεύσεις όχι κατά παραγγελία
«Αργά ή γρήγορα, με ή χωρίς κρίση, θα υπήρχε ανάγκη συγχωνεύσεων λόγω της έντασης του ανταγωνισμού. Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά παραγγελία, αλλά με φιλικό τρόπο, οργανωμένα και πολύ μελετημένα. Θέλει πολλή δουλειά και συζήτηση για να είναι οι συγχωνεύσεις πετυχημένες» δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας χθες στο Reuters.
Παραδέχθηκε ότι «πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα σχήματα στον τραπεζικό κλάδο και οπωσδήποτε σε πιο ανταγωνιστικά» και κυρίως, όπως είπε, «σε τόσα σχήματα που να μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά και να δίνουν ικανοποιητικά κέρδη στους μετόχους τους».

Αναφερόμενος σε Εθνική και Alpha Bank, σημείωσε: Αν συμφωνούσαν, θα ήταν μια πολύ θετική κίνηση. Θα υπήρχε η δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος που θα δρομολογούσε εξελίξεις στην τραπεζική αγορά και θα λειτουργούσε θετικά προς όφελος της οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του 2011, εκτίμησε πως θα είναι δύσκολη χρονιά με αρνητική πιστωτική επέκταση (στο -3%), ενώ αναμένει κορύφωση των «κόκκινων» δανείων μέσα στο έτος. Για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών υπογράμμισε ότι «δεν μας απασχολεί αυτή την περίοδο. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι το πώς βγαίνει ο τόπος από την κρίση».
Τέλος, περιμένει ότι στο τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και με ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου.

Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου