Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η ώρα του «ποιος, ποιον» για διαδηλωτές - Μουμπάρακ

Τουλάχιστον 13 νεκροί και πάνω από 600 τραυματίες από τις άγριες συγκρούσεις με στόχο τον έλεγχο της πλατείας Ταχρίρ. Λεπτές ισορροπίες από το στρατό, που εμφανίζεται έτοιμος να επέμβει. Στο κενό, προς το παρόν, η παρέμβαση ΗΠΑ και των πέντε ισχυρών της Ε.Ε. για «ομαλή διαδοχή» στην Αίγυπτο.
«Το αίτημα για παραίτηση του προέδρου αποτελεί μια προτροπή για πρόκληση χάους. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς κεφαλή». Με αυτά τα λόγια, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το βασικό αίτημα των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών.
Έσπευσε δε να ξεκαθαρίσει ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος -70 μέρες, σύμφωνα με τον ίδιο- προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Η δήλωση αυτή, έγινε τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι το καθεστώς σκληραίνει τη στάση του έναντι των εξεγερμένων Αιγυπτίων. Η κατάσταση δε που επικρατεί από την Τετάρτη στους δρόμους του Καΐρου αποδεικνύει ότι ο Μουμπάρακ κάθε άλλο παρά πλήρως απομονωμένος είναι. Ενδεικτική είναι η σφοδρή και καλά οργανωμένη επίθεση που εξαπέλυσαν οι υποστηρικτές του -με τη συνδρομή μελών των δυνάμεων ασφαλείας και παρακρατικών- για να εκδιώξουν τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ και η οποία προκάλεσε δεκάδες θύματα, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, φτάνουν τους 13 νεκρούς και πάνω από 600 τραυματίες.
Στόχος τα ΜΜΕ
Παράλληλα, οι οπαδοί του καθεστώτος έθεσαν στο στόχαστρο και τα ΜΜΕ -ειδικά τους ξένους ανταποκριτές- για τους οποίους θεωρούν ότι στρέφουν την κοινή γνώμη της Δύσης κατά του Μουμπάρακ. Αυτό είχε ως συνέπεια να προπηλακιστούν πολλοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ - ανάμεσά τους και δύο Έλληνες. Ακόμη και τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν (όπως το Ramsis) δέχθηκαν απειλές και επιθέσεις, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να ζητήσουν από τους ανθρώπους των ξένων ΜΜΕ να τα εγκαταλείψουν. Είναι προφανές ότι, με τον τρόπο αυτό, το καθεστώς προσπαθεί να περιορίσει και να ελέγξει τη ροή των πληροφοριών από το θέατρο των συγκρούσεων, ενόψει και των όσων θα ακολουθήσουν.
Αλλά και το απέναντι στρατόπεδο, αν και αρχικά μάλλον αιφνιδιάστηκε από την κινητοποίηση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, έδειξε ότι δεν υποχωρεί.
Χιλιάδες άνθρωποι υπερασπίστηκαν όλη τη νύχτα την κεντρική πλατεία από τους εισβολείς, ενώ χθες το μεσημέρι, όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις, αντεπιτέθηκαν και κατάφεραν να την ελέγξουν και πάλι εξ ολοκλήρου. «Για πρώτη φορά μοιάζει με ένα επαναστατικό σκηνικό, όπου κυριαρχούν τα οδοφράγματα, οι σημαίες και οι άνθρωποι με μαντίλια γύρω από τα κεφάλια τους», μετέδωσε ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC.
Εξελίξεις
Αντικειμενικά, λοιπόν, η σημερινή μέρα θα είναι καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις. Σύμπασα η αντιπολίτευση έχει καλέσει τον κόσμο να κατέβει μαζικά στο δρόμο, μετά την καθιερωμένη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής. Αρκετοί δεν κρύβουν το στόχο τους: να φτάσουν στο προεδρικό μέγαρο (βρίσκεται 13 χιλιόμετρα μακριά από την Ταχρίρ και φρουρείται από ισχυρότατες δυνάμεις) και να αναγκάσουν τον Μουμπάρακ να φύγει. Με δεδομένη, ωστόσο, την μέχρι τώρα στάση του, δεν αποκλείεται να γίνει αυτό που όλοι απεύχονται - η αντιπολίτευση, η Δύση, ακόμη και οι στρατηγοί: μια γενικευμένη σύγκρουση, που θα προκαλέσει ανεξέλεγκτη αιματοχυσία, αναγκάζοντας το στρατό να παρέμβει δυναμικά.
Ο στρατός
Μέχρι στιγμής, είναι γεγονός ότι οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να μείνουν όσο το δυνατό πιο ουδέτερες και να εμφανιστούν, έτσι, ως οι μοναδικές εγγυήτριες της ενότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές, οι στρατιώτες ήταν ουσιαστικά παρατηρητές της σφαγής και επενέβαιναν κατ' εξαίρεση, μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον, ειδικά εφόσον η αντιπαράθεση κλιμακωθεί. Σε αυτό το σκηνικό, η παρέμβαση της Δύσης, για την ώρα, μοιάζει να πέφτει στο κενό. Η Ουάσιγκτον, που διατηρεί ανοιχτή γραμμή με το στρατό και τον Σουλεϊμάν, πιέζει τον Μουμπάρακ να επταχύνει τις εξελίξεις.
Η Ε.Ε
Οσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, μόλις χθες έκανε αισθητή την παρουσία της, με κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε ισχυρών - Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ισπανίας και Ιταλίας. «Μόνο μια γρήγορη και πειθαρχημένη μετάβαση προς μια κυβέρνηση με ευρεία εκπροσώπηση θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τις οποίες ζει σήμερα η Αίγυπτος. Η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει από τώρα», τονίζουν οι «5».
Μάλιστα, το θέμα αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ανατρέποντας (εν μέρει, έστω) τον υπάρχοντα προγραμματισμό.
* Τραυματίες δύο Ελληνες
Καλά στην υγεία τους είναι οι Ελληνες απεσταλμένοι - Π. Παπακωνσταντίνου από την «Καθημερινή» και Γ. Μουτάφης από το «Βήμα». Οι δύο δέχθηκαν την επίθεση οπαδών του Μουμπάρακ με λοστούς και μαχαίρια και σώθηκαν από το στρατό. Στη συνέχεια, όμως, μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια, όπου τους αφαιρέθηκαν όλα τα έγγραφα. Τελικά, μετά και την παρέμβαση της πρεσβείας, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους.
Αντιδράσεις για τη «φραγή» στην επικοινωνία
Το πενταήμερο διαδικτυακό «μπλακ-άουτ» που επέβαλε το καθεστώς Μουμπάρακ, στοίχισε στην αιγυπτιακή οικονομία περί τα 90 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Ο οργανισμός επισημαίνει ότι οι συνέπειες αυτής της πράξης θα είναι πολύ σοβαρότερες μακροπρόθεσμα, λόγω του πλήγματος που δέχθηκε η αξιοπιστία της χώρας στους ξένους επενδυτές.
Με την επαναλειτουργία του Internet, οι «Ανώνυμοι», η ομάδα χάκερ που έγινε γνωστή από την υπόθεση Wikileaks, επιτέθηκε χθες στην κυβέρνηση θέτοντας εκτός λειτουργίας πολλές ιστοσελίδες της.
Στην αντεπίθεση περνούν και οι πολυεθνικοί τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί που δέχθηκαν σοβαρό οικονομικό πλήγμα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Οπως η Vodafone που κατήγγειλε ότι εξαναγκάστηκε από την κυβέρνηση Μουμπάρακ να στέλνει φιλοκυβερνητικά γραπτά μηνύματα στους συνδρομητές της...

http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου