Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Θα χάσει οκτώ δισ. το κράτος από τα λουκέτα

«Ζημιά 7,88 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο 18μηνο θα υποστεί το Δημόσιο από ενδεχόμενο λουκέτο 120.000 επιχειρήσεων».
Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, παρουσιάζοντας σχετική έρευνα που διενήργησε η Συνομοσπονδία, ο οποίος σημείωσε ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες.
Παράλληλα ο κ. Κορκίδης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας υπαίθριων εμπορικών κέντρων για την αναβάθμιση του αστικού ιστού της χώρας.
Η ανάλυση των παραδειγμάτων που η ΕΣΕΕ παρουσίασε φανερώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο, ότι σε αντίθεση με όσα κατά καιρούς συζητούνται, οι ΜΜΕ πέραν του διοικητικού φόρτου με το οποίο επιβαρύνονται από το Κράτος και αντίθετα με ότι κατά καιρούς υποστηρίζεται, προσφέρουν στο τελευταίο σημαντικά άμεσα και έμμεσα οφέλη. Συμβάλλουν στην γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας -μεγέθυνση του ΑΕΠ, απασχόληση, κοινωνική συνοχή κλπ, καταβάλλουν εισφορές απευθείας προς όλους τους δημόσιους φορείς και κυρίως συμβάλουν στη συγκράτηση του κοινωνικού ιστού. Αποτελούν συχνά «φυτώρια» νέων επιχειρηματικών ιδεών, καινοτόμων πρωτοβουλιών και κρίσιμο ιστορικό παράγοντα της παραγωγικής αλυσίδας.

Είναι προφανές ότι κάποιο ποσοστό από τα ποσά τα οποία κατεγράφησαν παραπάνω, επιστρέφουν στον επιχειρηματία μέσα από τις κοινωνικές παροχές (υγεία, παιδεία κτλ). Παρ όλα αυτά, το ποσοστό συμμετοχής στα κρατικά έσοδα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σοβαρό.
Σε οικονομικό επίπεδο το συνολικό ποσό των 7.888.815.900 εκατομμυρίων ευρώ που υπολογίστηκε ως απώλεια σε ετήσια βάση για το Δημόσιο προσαυξάνεται εάν υπολογίσουμε τις παράπλευρες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Οι απώλειες από τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης, η αύξηση της ανεργίας με τις κοινωνικές της συνέπειες, η σοβαρή μείωση της απασχόλησης από τις χαμένες θέσεις εργασίας των επιχειρηματιών, η απώλεια εισοδημάτων από τις προσόδους των ενοικίων των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και η αναγκαιότητα για δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της νέας αυτής κατάστασης, αποτελούν μόνο μια όψη του έμμεσου κόστους.

Σε κοινωνικό επίπεδο οι κλειστές επιχειρήσεις στα κέντρα των πόλεων μειώνουν την αξία των ακινήτων, αλλά και την μέχρι σήμερα μορφή των πόλεων. Τα μειωμένα έσοδα στην αυτοδιοίκηση θα έχουν ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση της ποιότητας των υπηρεσιών που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν την τουριστική μας βιομηχανία. Τα κλειστά φώτα στους δρόμους θα συμβάλουν στην αύξηση της εγκληματικότητας που θα απαιτήσει αύξηση δαπανών για αστυνόμευση.
Τέλος εξίσου σημαντικές είναι οι αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στο βαθμό που το φαινόμενο των μαζικών λουκέτων κλονίζουν τη διάθεση για επιχειρηματική δράση, αυξάνουν το αίσθημα της απογοήτευσης και της ανασφάλειας και επιτείνει την ερήμωση της γειτονιάς και της πόλης.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου