Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Νέα Ζηλανδία: Συνεχίζονται οι έρευνες έπειτα από το σεισμό

Στα ερείπια για επιζώντες ψάχνουν τα συνεργεία διάσωσης, καθώς ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 75 μέχρι τώρα και αναμένεται να αυξηθεί.
Στους 75 έχει φθάσει μέχρι τώρα ο αριθμός των θυμάτων από το φονικό σεισμό της Τρίτης στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Οι αρχές έθεσαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα με την ώρα.
Τα συνεργεία διάσωσης στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν έγκαιρα μερικούς από τους ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια αναγκάζονται να προβούν σε ακρωτηριασμούς μελών.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100 εγκλωβισμένοι δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμα, ενώ μία ημέρα μετά από το σεισμό συνεχίζεται να αγνοείται η τύχη περισσοτέρων από 300 κατοίκους της πόλης Κράισττσερτς.
Όπως δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής της περιοχής οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να ανακαλύψουν επιζώντες καθοδηγούμενες από ήχους, κλάματα ή θορύβους από μετακίνηση σωμάτων, μέσα από τα ερείπια.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:51 μμ τοπική ώρα (23:51 GMT της Δευτέρας) σε εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 7.1 βαθμούς, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους.
Όπως δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Ερευνας Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ορισμένα κτίρια που άντεξαν στον σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν είναι σε θέση να αντέξουν ένα δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος. Στην περιοχή σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί.

Η σεισμογενής περιοχή

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους περίπου οι 20 έχουν μέγεθος 5 βαθμών.
Το υπέδαφος στο Κράιστσερτς είναι σαθρό με αποτέλεσμα, όταν σημειώνεται σεισμός, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευθεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο «καταπίνοντας» ουσιαστικά ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος και «εξαφανίζοντας» αυτοκίνητα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου