Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι χιµπαντζήδες θρηνούν όπως οι άνθρωποι


Ηταν δύσκολο να πιστέψουν τις εικόνες που εκτυλίσσονταν µπροστά τους.Εκεί, σε ένα ορφανοτροφείο χιµπαντζήδων στη Ζάµπιατης Αφρικής, δύο ευρωπαίοι επιστήµονες κατέγραψαν µε τον φακό τους την απόγνωση µιας µητέρας που προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τον θάνατο του παιδιού της.

Ηταν ηπρώτη φορά που έβλεπαν τηνκάθε αντίδραση µιας µητέρας χιµπαντζή µπροστά στο σώµα του παιδιού της που έζησε µόνο 16 µήνες. Η αντιµετώπιση του θανάτου έµοιαζε ανθρώπινη.

Οι ΧΙΜΠΆΝΤΖΗΔΕΣ είναι το στενότερο είδος πρωτεύοντος θηλαστικού µε τον άνθρωπο. Και στο αφρικανικό πάρκο, εκεί όπου ζουν τα ζώα αυτά όταν απελευθερώνονται από την αιχµαλωσία και το παράνοµο εµπόριο, ο θρήνος στην οµάδα κράτησε περισσότερο από 24 ώρες. Η ΚάθρινΚρόνιν και ο Εντγουιν βαν Λιούεν από το Τµήµα Συγκριτικής Γνωσιακής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ δεν είχαν δει ποτέ µιαµητέρα χιµπαντζή να ακουµπάει τα χέρια της στον λαιµό του παιδιού της, όταν αυτό ζει, ή να παρατηρεί τοσώµα τουαπό απόσταση.

Η µητέρα που έχασε το παιδί της αποκάλυψε στους επιστήµονες πώς αυτά τα θηλαστικά αντιµετωπίζουν τον θάνατο και πώς η αντίληψη του θανάτου αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους.

Ο ΘΗΛΥΚΟΣ ΧΙΜΠΆΝΤΖΗΣ µετέφερε για περισσότερο απόµια µέρα το νεκρό παιδί. Το άφησε στο έδαφος και άπλωσε τα δάχτυλα στο πρόσωπο και τον λαιµό του. Παρέµεινε πάνω από το νεκρό παιδί για πάνω απόµία ώρα.Μετά, ακίνητο καθώς ήταν, το µετέφερε µπροστά σεµια οµάδα χιµπαντζήδων και τουςκάλεσε ναεξετάσουν το κορµί του.

Την επόµενηµέρα η µητέρα σταµάτησε να κουβαλά το νεκρό παιδί της. Λέγεται πως ελάχιστα πράγµατα είναιγνωστά γιατο πώς τα πρωτεύοντα θηλαστικά αντιδρούν στον θάνατο των συγγενικών τους µελών. Τικαταλαβαίνουνγια τον θάνατο και αν πενθούν.

Οι δύο επιστήµονες ανέφεραν στο American Journal ofPrimatology ότι κατά την άποψη τους παρακολούθησαν για πρώτη φορά τη διαδικασία συνειδητοποίησης του θανάτου από ένα είδος τόσο κοντινό στον άνθρωπο.
Ο θρήνος της µητέρας χιµπαντζή κράτησε περισσότερο από 24 ώρες

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου