Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν σε περιβάλλον εργαστηρίου, ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία τα οποία απ’ ότι δείχνουν οι πρώτες έρευνες δεν απορρίπτονται από τον οργανισμό του ασθενή.
Όπως προέκυψε μετά από πειράματα σε μαϊμούδες και σκύλους, τα εργαστηριακά αγγεία δεν απορρίφθηκαν από τον οργανισμό των ζώων και λειτούργησαν καλά επί έξι μήνες έως ένα χρόνο.
Σύντομα αναμένονται και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια τους αλλά και η χρονική τους αντοχή.
www.enet.gr
Τα εργαστηριακά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις όπως π.χ. σε Μπάι πας ή στην αιμοδιάλυση των νεφροπαθών, ενώ μελλοντικά θα μπορούν να παράγονται μαζικά και να διατηρούνται για καιρό στα ψυγεία των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο του Γιέΐλ, του Ντιούκ και της Ανατολικής Καρολίνα, πέτυχαν την δημιουργία ανθρώπινων αιμοφόρων αγγείων μεταφέροντας κύτταρα λείων μυών από δωρητές σε σωληνοειδείς «σκαλωσιές». Μετά από οχτώ έως δέκα εβδομάδες παρατηρήθηκε ότι τα κύτταρα είχαν πολλαπλασιαστεί και παρήγαγαν κολλαγόνο. Έτσι μετά την απομάκρυνση των αρχικών μυϊκών κυττάρων προκύπτει ένα νέο είδος αναπτυγμένου αιμοφόρου αγγείου από κολλαγόνο.Όπως προέκυψε μετά από πειράματα σε μαϊμούδες και σκύλους, τα εργαστηριακά αγγεία δεν απορρίφθηκαν από τον οργανισμό των ζώων και λειτούργησαν καλά επί έξι μήνες έως ένα χρόνο.
Σύντομα αναμένονται και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια τους αλλά και η χρονική τους αντοχή.
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου