Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτο το κόμμα του Χ. Θάτσι στις εκλογές του Κοσόβου

Πορτρέτο του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χ. Θάτσι, σε δρόμο της ΠρίστιναΠοσοστό 32,11% συγκέντρωσε το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι, στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου του 2010. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, που αντιστοιχεί σε 34 βουλευτικές έδρες, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου θα είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στη Βουλή του Κοσόβου, με 27 από τις συνολικά 120 έδρες του Σώματος, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 24,69 %. Το Κίνημα «Αυτοδιάθεση», με ποσοστό 12,69% καταλαμβάνει 14 έδρες, η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου συγκέντρωσε ποσοστό 11,04% και καταλαμβάνει 12 βουλευτικές έδρες και η Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο, με ποσοστό 7,29%, θα έχει οκτώ έδρες στη Βουλή.
Από τα σερβικά κόμματα στη Βουλή του Κοσόβου, το Σερβικό Ανεξάρτητο Φιλελεύθερο Κόμμα θα έχει οκτώ βουλευτές, το Ενιαίο Σερβικό Ψηφοδέλτιο θα έχει τέσσερις βουλευτές και το Σερβικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έναν βουλευτή.
Δέκα έδρες στη Βουλή θα έχουν τα κόμματα των άλλων μειονοτικών κοινοτήτων.
Τα αποτελέσματα των εκλογών θα επικυρωθούν, εφ’ όσον εγκριθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο και εφόσον δεν κατατεθεί ένσταση σε χρονικό διάστημα 24 ωρών.
Το κόμμα του Θάτσι προτίθεται πολύ σύντομα να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα, προκειμένου να εξετάσουν την πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού. «Οι διαβουλεύσεις δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια, θα προχωρήσουμε γρήγορα», δήλωσε το μέλος του προεδρείου του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Μέμλι Κρασνίτσι.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουσταφά, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει λάβει πρόσκληση για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού τονίζοντας ότι ακόμη κι αν λάβει, θα δώσει αρνητική απάντηση. Η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου θα μείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα συμμετάσχει σε «συναλλαγές», όπως υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους της, υπογράμμισε ο Ίσα Μουσταφά.


www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου