Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ξύλο μέχρι θανάτου και καταδιώξεις δημοσιογράφων στο Κάιρο!

Ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου την Πέμπτη στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας και μέλη σωστικών συνεργείων.
Παράλληλα, γιατρός σε αυτοσχέδιο, υπαίθριο νοσοκομείο, δήλωσε ότι δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου. Το υπουργείο Υγείας νωρίτερα έκανε λόγο για έξι νεκρούς και περισσότερους από 800 τραυματίες.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, εισέβαλαν σε ξενοδοχεία στο Κάιρο, εκδιώκοντας τους ξένους δημοσιογράφους. Ένας δημοσιογράφος της σουηδικής τηλεόρασης αγνοείται, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.
Ο Μπερτ Σούντστρομ, ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα στο Κάιρο, έχει να δώσει σημεία ζωής από το μεσημέρι της Πεμπτης. Μίια άγνωστη ανδρική φωνή απάντησε στο κινητό του τηλέφωνο και είπε στα αραβικά ότι ο Σούντστρομ κρατείται και "είναι με τον στρατό", όπως δήλωσε ο Όλοφ Κάρλσον, του SVT.

Ταυτόχρονα, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε έναν Γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν πρέπει να βάζει στο στόχαστρό της τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ότι όσοι έχουν συλληφθεί, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.
Επιπλέον, ένας Τούρκος δημοσιογράφος χτυπήθηκε και ένας άλλος παρενοχλήθηκε, την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στο Κάιρο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Ο στρατός ανέλαβε δράση στους δρόμους του Καΐρου
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του protothema.gr στην Αίγυπτο, Ανδρέας Μπελεγρής, η ενεργός παρουσία του στρατού στους γύρω δρόμους της πλατείας Ταχρίρ είναι γεγονός. Μετά από μία ημέρα έντονων συγκρούσεων μεταξύ προεδρικών και αντικαθεστωτικών, ο στρατός με περιπολίες ανέλαβε να συγκρατήσει τη βία.

Χωρίς να παίρνουν το μέρος κανενός, σε ρόλο... Πόντιου Πιλάτου, στρατιώτες προσπαθούν με τον εκφοβισμό των όπλων να διαλύσουν τις χιλιάδες των διαδηλωτών, που με μαχαίρια, πέτρες και στιλέτα συμπλέκονται.
Οι πυροβολισμοί από το μεσημέρι και μετά είναι μόνιμοι και έχουν γίνει... ο ήχος της πόλης. Ωστόσο, η μανία και η τυφλή βία από τις δύο πλευρές δεν έχει σταματημό. Από την πλευρά των υποστηρικτών του Μουμπάρακ ακούγεται η λέξη «Τζιχάντ», ενώ οι αντικαθεστωτικοί εξακολουθούν με το ίδιο πάθος να απαιτούν την παραίτηση του προέδρου.
Η χθεσινή επίθεση των καθεστωτικών που άνοιξαν πυρ στην πλατεία Ταχρίρ δεν πτόησε τους αντικαθεστωτικούς, αντίθετα φαίνεται ότι τους εξαγρίωσε περισσότερο. Η νύχτα που έρχεται θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τις μετέπειτα εξελίξεις, αφού ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εξαντληθεί κάποια από τις δυο πλευρές και πολύ αργά για να συναινέσει.

Καλούν σε διάλογο την αντιπολίτευση
Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το πιο οργανωμένο κίνημα της αντιπολίτευσης στη χώρα, κλήθηκαν να συναντηθούν με τη νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου με όλα τα κόμματα. Την ίδια έκκληση για διάλογο είχε κάνει νωρίτερα την Πέμπτη και ο πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Επισήμως, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι εκτός νόμου. Η οργάνωση μέχρι τώρα έχει απορρίψει την πιθανότητα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Σουλεϊμάν κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος εφόσον στους δρόμους συνεχίζεται η αναταραχή.
Ο αντιπρόεδρος ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, επεσήμανε η κρατική τηλεόραση.
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ ζήτησε νωρίτερα συγγνώμη για τη βία στο κέντρο του Καΐρου, η οποία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, υποκινήθηκε από την κυβέρνηση. «Καθώς οι αξιωματούχοι και το κράτος πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους, έκρινα ότι είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη και να πω ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου