Ο δημοφιλής αιγύπτιος μπλόγκερ Χοσάμ ελ Χαμαλαουί δεν είναι τυχαία φυσιογνωμία. Μαζί με τον 30χρονο διευθυντή μάρκετινγκ της Google Μέσης Ανατολής, Ουαέλ Γκόνιμ, ήταν οι δυο βασικοί υποκινητές και «ενορχηστρωτές» του κινήματος της 25ης Ιανουαρίου, το οποίο ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ο 33χρονος πολιτικός σχολιαστής, υπεύθυνος του δημοφιλούς ιστότοπου Arabawy, αναδείχτηκε από το «Κίνημα της 6ης Απριλίου», μια παρέας ακτιβιστών φοιτητών που στις 6 Απριλίου του 2008 χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συμπαρασταθεί στους απεργούς εργάτες στη βιομηχανική πόλη Μαχάλα αλ Κούρμπα που διαμαρτύρονταν για τα ανύπαρκτα δικαιώματά τους και την αύξηση του κόστους ζωής.
Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο κ. ελ Χαμαλαουί και οι συν αυτώ, δημοσίευσαν στον ιστότοπο του κινήματος (http: //shabab6april. wordpress. com/) μια προκήρυξη-κάλεσμα για την ανατροπή του καθεστώτος: «μια ομάδα νέων που αγαπούν την Αίγυπτο θα προσπαθήσουν ν' αλλάξουν την κοινωνία μας. Θέλουμε σταθερότητα, δημοκρατία και θα θυσιαστούν για να το πετύχουν», έγραφε η ανάρτηση. Ο λαός κινητοποιήθηκε άμεσα - και...«τα υπόλοιπα είναι ιστορία», που λένε. Επικοινωνήσαμε μαζί του για να τον ρωτήσουμε τη γνώμη του για την επόμενη, δεύτερη φάση, της επανάστασης που, όπως ισχυρίζεται, «μόλις τώρα ξεκινάει».O Μουμπάρακ παραιτήθηκε.
Τι μέλλει γενέσθαι τώρα;
«Διώξαμε τον τύραννο, αλλά μένει να διώξουμε και το καθεστώς που έχει αφήσει πίσω του, δηλαδή τον στρατό που κυβερνάει τη χώρα από το 1952. Δεν είμαι αισιόδοξος πως κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό πάντως είναι το ενωτικό κίνημα των Αιγυπτίων, λαού και εργατικών σωματείων, να μην διασπαστεί. Και να συνεχίσουμε με τον ιδιο εντατικό ρυθμό τις κινητοποιήσεις. Ο αγώνας μόλις άρχισε».
Το κίνημά σας ήταν αυθόρμητο, ή προετοιμαζόταν εδώ και καιρό;«Ήταν ένας συνδυασμός και των δυο. Αυτό που είδατε να συμβαίνει στην χώρα μου τον τελευταίο καιρό, δεν συνέβη έτσι ξαφνικά. Ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2000-2001, με συνεχείς διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Όλο αυτό το δεκαετές κίνημα γιγαντώθηκε ασφαλώς με τη βοήθεια των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, του Twitter και του Facebook, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική».
Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θεωρείτε επικρατέστερο για τη θέση του προέδρου;«Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά. Αυτό που ξέρω είναι πως ο λαός της Αιγύπτου απαιτεί διαφάνεια και δημοκρατία, με κάθε τρόπο. Προσωπικά, θα ψήφιζα έναν υποψήφιο που θα με διαβεβαίωνε πως θα είχαμε μια μετάβαση σε μια δημοκρατία με οσο το δυνατόν μικρότερη ανάμειξη των ισλαμιστικών δυνάμεων. Θα ήθελα η Αίγυπτος να γίνει σιγά σιγά ένα κοσμικό κράτος, μακριά από θρησκευτικές καθηλώσεις».
http://www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου