Την ίδια ώρα, το Διαδίκτυο «πλημμυρίζει» με προβλέψεις για ανατροπές καθεστώτων στον αραβικό κόσμο, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται ότι οι αποκαλύψεις του WikiLeaks έπαιξαν ρόλο στην εξέγερση στην Τυνησία.
Το κενό εξουσίας μετά τους τίτλους τέλους για τον Μπεν Αλί με την άτακτη φυγή του στη Σαουδική Αραβία, το βράδυ της Παρασκευής, οδήγησε σε χαοτικές σκηνές στους δρόμους της πρωτεύουσας του βορειοαφρικανικού κράτους.
Πυροβολισμοί, λεηλασίες, απόδραση κρατουμένων από φυλακές, ένας σιδηροδρομικός σταθμός στις φλόγες, συγκρούσεις ενόπλων και δυνάμεων ασφαλείας, συνέθεσαν το εκρηκτικό σκηνικό. Παρακρατικές συμμορίες και φανατικοί υποστηρικτές του προέδρου που έφυγε κυνηγημένος τρομοκράτησαν πολίτες και πυροβολούσαν αδιακρίτως από οχήματα εν κινήσει.
Μέλη της οικογένειας του Μπεν Αλί συνελήφθησαν την Κυριακή, καθώς και ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του έκπτωτου προέδρου, άνθρωπος-κλειδί του καθεστώτος, τον οποίο μαρτυρίες θέλουν να ενορχήστρωσε τις ταραχές με σκοπό να προκληθεί χάος που θα ευνοούσε την επιστροφή του Μπεν Αλί στην Τυνησία.
Η μεταβατική πολιτική ηγεσία επιχειρεί να συγκροτήσει την πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην ιστορία της Τυνησίας και να προετοιμάσει το έδαφος για τη διενέργεια προεδρικών εκλογών εντός 60 ημερών.
Προσωρινός πρόεδρος ορκίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Φουάντ Μεμπάτζα, αναθέτοντας στον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκανούτσι το έργο του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα. «Αύριο θα ανακοινώσουμε τη νέα κυβέρνηση που θα ανοίξει μία νέα σελίδα στην ιστορία της Τυνησίας» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός.
Πάντως, μολονότι μέχρι στιγμής μοιάζει θετικός ο τόνος των διαπραγματεύσεων, προβλήματα μπορεί να ανακύψουν όταν φθάσει η ώρα να αποφασιστεί ποια υπουργεία θα ανατεθούν σε ποια κόμματα και πόσα μέλη της παλαιάς φρουράς θα περιληφθούν στο κυβερνητικό σχήμα έπειτα από 23 χρόνια διακυβέρνησης από τον Μπεν Αλί, σημειώνουν οι αναλυτές.
Εν τω μεταξύ, το γαλλικό προξενείο στην Τύνιδα ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι ο Γάλλος φωτορεπόρτερ του πρακτορείου EPA, Λικά Μεμπρούκ Ντολέγκα, δεν είναι νεκρός σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα, αλλά βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο 32χρονος φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο που ερρίφθη από μικρή απόσταση, την Παρασκευή, στην Τύνιδα, ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.
Βία στην Τύνιδα
Έπειτα από κάποιες ώρες σχετικές ηρεμίας που ακολούθησαν τη βία που σάρωσε την Τυνησία το Σάββατο, η ένταση επανήλθε αργά το απόγευμα της Κυριακής με επιθέσεις ενόπλων στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας στην Τύνιδα, ανταλλαγή πυρών έξω από την έδρα κόμματος της αντιπολίτευσης, καθώς και κοντά στο προεδρικό μέγαρο.
Σχετικά με το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς έξω από την έδρα του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP), η τυνησιακή τηλεόραση μετέδωσε επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που είχαν γερμανικά διαβατήρια και δύο που κρατούσαν σουηδικά.
Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε επίσης κοντά στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ενόπλων που βρίσκονταν στην οροφή ενός κτιρίου. Σύμφωνα με αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές, οι ένοπλοι είναι νεκροί. Η κεντρική τράπεζα βρίσκεται στο κέντρο της Τύνιδας, ένα τετράγωνο από το υπουργείο Εσωτερικών.
Το βράδυ ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων πιστών στον Μπεν Αλί και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Ο στρατός διατηρεί την ισχυρή παρουσία του στους δρόμους της Τύνιδας, έχοντας την υποστήριξη ελικοπτέρων.
Φαινόμενο ντόμινο;
Η φυγή του απολυταρχικού Μπεν Αλί στη Σαουδική Αραβία -έπειτα από ένα μήνα διαδηλώσεων για τη φτώχεια, την ανεργία και τη βίαιη καταστολή που κόστισε δεκάδες ζωές- ενδέχεται να ενθαρρύνει αραβικά αντιπολιτευόμενα κινήματα και πολίτες να αμφισβητήσουν τις ηγεσίες τους σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Το Διαδίκτυο «πλημμυρίζει» ήδη με προβλέψεις για ανατροπές καθεστώτων στον αραβικό κόσμο. Blogger και χρήστες ιντερνετικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικροτούν την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί και προειδοποιούν τους δικούς τους ηγέτες στη Μέση Ανατολή ότι θα αντιμετωπίσουν την ίδια τύχη.
Στην Αίγυπτο, όπου ο Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται στην εξουσία εδώ και τρεις δεκαετίες, έκανε την εμφάνισή της στο Facebook μία σελίδα με τίτλο «Σχέδιο για να ετοιμάσουμε ένα αεροπλάνο για κάθε πρόεδρο». Αρκετές άλλες σελίδες σημειώνουν πως έχει έλθει η ώρα για τον 82χρονο Μουμπάρακ να αρχίζει να ετοιμάζει τις βαλίτσες του.
«Όλες οι χώρες στον αραβικό κόσμο κάθονται επάνω σε ένα ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή» γράφει ένας χρήστης του Twitter. «Οι επόμενες ημέρες θα είναι γεμάτες εκπλήξεις. Μπορεί να δούμε αυτό που δεν θα πιστεύαμε ποτέ. Όλα τα αραβικά καθεστώτα είναι δικτατορικά και παράνομα» συμπληρώνει ένας χρήστης του Facebook από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μια αιγυπτιακή ομάδα στο Facebook καλεί ήδη σε διαδηλώσεις στις 25 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για «μία ημέρα Επανάστασης κατά των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας».
Η αμερικανική διακυβέρνηση αρνείται, εν τω μεταξύ, ισχυρισμούς που θέλουν τις αποκαλύψεις για την ανεξέλεγκτη διαφθορά στην Τυνησία που ήλθαν στο φως μέσω του WikiLeaks να υποδαύλισαν την εξέγερση στην Τυνησία.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τζ.Κρόουλι δήλωσε την Κυριακή ότι ο λαός της Τυνησίας και μόνο ήταν ο καταλύτης της εξέγερσης που οδήγησε στη φυγή του Μπεν Αλί.
http://www.tovima.gr
ΝΑΙ ΝΑΙ ΜΑΣ ΕΠΙΣΕ ΤΩΡΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ Π.ΤΖ.ΚΡΟΥΛΙ.ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΣ ΠΟΥΣΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΧΩΝΤΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΙΟ ΠΟΝΗΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΕΣ.ΦΟΥΦΟΥΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή