το οποίο ξεκινά «εκστρατεία» για να διαπιστώσει σε ποιες περιπτώσεις τα Ταμεία καταβάλλουν συντάξεις σε άτομα που δεν τις δικαιούνται.
Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Μετανάστες από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (τα οποία υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση) δουλεύουν 14 χρόνια στη χώρα καταγωγής τους και στη συνέχεια έρχονται στην Ελλάδα. Με βάση τη νομοθεσία και το κοινοτικό δίκαιο, με μόλις έναν χρόνο δουλειάς μπορούν να πάρουν σύνταξη από το ΙΚΑ σε ηλικία 60 ετών οι γυναίκες και 65 οι άντρες. Με τα χρόνια αυτά θα εισπράξουν από το ΙΚΑ το ποσό των 486 ευρώ, ενώ αν έπαιρναν σύνταξη στη χώρα τους θα περιοριζόταν στα 80-100 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας μας έχοντας εισπράξει εισφορές μόνο για έναν χρόνο καταβάλλει ως και 406 ευρώ (τα υπόλοιπα 80 ευρώ δίνονται από τον φορέα της χώρας καταγωγής). Αναγκαία προϋπόθεση για την καταβολή της σύνταξης είναι οι μετανάστες να έχουν ως τόπο κατοικίας την Ελλάδα, καθώς αν επιστρέψουν στη χώρα τους θα πάρουν από το ΙΚΑ μόλις 20 ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές τους). Ετσι σημαντικός αριθμός αλλοδαπών δηλώνει
[«Κάποιοι εκμεταλλεύονται το σύστημα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Γ. Κουτρουμάνης ]
«Κάποιοι εκμεταλλεύονται το σύστημα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Γ. Κουτρουμάνης
ότι διαμένει στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην πραγματικότητα περνάει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα του (το φαινόμενο είναι συνηθέστερο στους μετανάστες από τη Βουλγαρία, που είναι και η πιο κοντινή χώρα).
Συνολικά εκτιμάται ότι 7.000-10.000 μετανάστες έχουν κατοχυρώσει σύνταξη στη χώρα μας με πολύ λίγα χρόνια δουλειάς (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον τόπο κατοικίας τους, καθώς μεγάλος αριθμός διαμένει πράγματι στη χώρα μας και παίρνει τη σύνταξη). Οσο για το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 30 ως 40 εκατ. ευρώ.
Για «βιομηχανία ομαδικών συνταξιοδοτήσεων από βαλκανικές χώρες,και κυρίως από τη Βουλγαρία» μιλάει ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ κ. Στ.Ανέστης. Και συνεχίζει τονίζοντας: «Κάποιοι εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό διεκδικούν και κατοχυρώνουν την κατώτατη σύνταξη. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα βιωσιμότητας στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας».
Το πρόβλημα έθεσε το συνδικαλιστικό κίνημα στην υπουργό Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά , η οποία χθες σημείωσε ότι «τα Ταμεία κάνουν αυστηρότατους ελέγχους» και ανέφερε χαρακτηριστικά το ΙΚΑ «που προχωρά σε διασταυρώσεις μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό του σύστημα».
Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κ. Γ.Κουτρουμάνης λέει: «Οι Ελληνες και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα.Ωστόσο οι οργανωτικές αδυναμίες του συστήματος και τα κενά που υπάρχουν στη λειτουργία διευκολύνουν τόσο τους Ελληνες όσο και τους αλλοδαπούς στο να εκμεταλλεύονται το σύστημα και πολλές φορές να το επιβαρύνουν».
http://www.tovima.gr
www.zougla.gr
Κατι σαν και αυτό διαβαζω και τρελενωμαι.Σταυρουλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μετα φταιει ο φονιας
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠ'ΑΥΤΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΛΑΘΡΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΛΑ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΒΑΡΙΝΟΜΑΣΤΕ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑ@ΑΚΑΣ.