Για την Humanite, οι Τυνήσιοι δεν είναι έτοιμοι να ξεχάσουν την κυνική στάση της γαλλικής ηγεσίας, την οποία «καμία συγγνώμη δεν θα μπορέσει ποτέ να συγχωρήσει στα μάτια της ιστορίας» . Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η μακρά συνενοχή με τον Μπεν Άλι σιωπή, αλλά και καλή επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ φίλων θα αφήσουν τα ίχνη τους» . «Πόσες προσωπικότητες του πολιτικού, οικονομικού, πανεπιστημιακού και δημοσιογραφικού κόσμου προσκαλούντο συστηματικά (για να το πούμε κομψά) από το τυνησιακό καθεστώς στα προεδρικά μέγαρα της Τζέρμπα και της Τύνιδας για να πουν καλά λόγια για τον Μπεν Άλι», συνεχίζει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.
«Οι αμφιλεγόμενες σχέσεις με διεφθαρμένες και/ή αυταρχικές εξουσίες δεν αποτελούν αποκλειστικότητα καμίας πολιτικής παράταξης» στη Γαλλία υπενθυμίζει η εφημερίδα La Croix. «Αλλά διήρκεσαν πολύ. Σήμερα, οι χώρες αυτές και οι λαοί τους, που μοιράζονται με τη Γαλλία μία μακρά ταραχώδη ιστορία, έχουν τη βούληση να χαράξουν τον δικό τους δρόμο, χωρίς κάποιον να τους υπαγορεύσει την οδό της δημοκρατίας που πρέπει να ακολουθήσουν» .
Σύμφωνα με την τοπική La Montagne, η διαχείριση της κρίσης της Τυνησίας από τη Γαλλία αποτελεί απόδειξη της χρεωκοπίας της πολιτικής του Παρισιού για την Αφρική . «Η τυνησιακή εξέγερση είναι μία πραγματική επανάσταση, βίαιη και αντιδυτική επίσης» .
«Αναρωτηθήκαμε, την περασμένη εβδομάδα, τι μπορεί να πέρασε από το κεφάλι της ΜΑΜ (Μισέλ Αλιό-Μαρί)», γράφει η Dernieres Nouvelles d' Alsace, αναφερόμενη στις αντιφατικές δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών. Στις 11 Ιανουαρίου, μπροστά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η υπουργός Εξωτερικών πρότεινε στην Τύνιδα την γαλλική τεχνογνωσία για την διατήρηση της τάξης και τη διαχείριση των διαδηλώσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είχαν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.
«Με την υπαναχώρηση, αντιλαμβανόμαστε μέχρι ποιου σημείου η περίεργη πρότασή της αποτελούσε σύμπτωμα της διαφορά φάσης της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στην κατάσταση στην Τυνησία. Συνόψισε την εγγύτητα ανάμεσα στη Γαλλία και το καθεστώς του Μπεν Άλι. Την επομένη του θριάμβου της Επανάστασης, η πρόταση της υπουργού φαίνεται ακόμη περισσότερο απαράδεκτη» .
Μετά τις έντονες επικρίσεις για την καθυστερημένη και νωθρή αντίδρασή της στην Επανάσταση του Γιασεμιού, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες μία διαδικασία «mea culpa» παραδεχόμενη ότι είχε υποτιμήσει την οργή των Τυνήσιων απέναντι στο «δικτατορικό» καθεστώς του Μπεν Άλι.
«Χωρίς αμφιβολία, όλοι υποτιμήσαμε τον βαθμό αγανάκτησης της κοινής γνώμης απέναντι στο αστυνομικό και δικτατορικό καθεστώς», παραδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ.
Μετά την προσφορά της γαλλικής τεχνογνωσίας στην καταστολή των διαδηλώσεων, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών αναγκάσθηκε χθες να παραδεχθεί ότι «αναμφίβολα» το Παρίσι υποτίμησε την απελπισία των τυνησιακού πληθυσμού.
«Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι μπορούσε να υπάρξει τέτοια μεταβολή, τόσο βαθειά και τόσο ταχεία», παραδέχθηκε η Μισέλ Αλιό-Μαρί.
Η πρώην προεδρική υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεγκολέν Ρουαγιάλ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη δήλωση αυτή, «υποστήριξη προς τη δικτατορία» . Για «σοβαρό σφάλμα» έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς.Η γραμματέας του κινήματος Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι Σεσίλ Ντιφλό δήλωσε ότι η Μισέλ Αλιό-Μαρί «θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους Τυνήσιους» .
Ακόμη και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, ο κεντρώος Ερβέ Μορέν πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών.
Ορισμένοι αναλυτές και πολιτικοί προσπαθούν να αμβλύνουν το σφάλμα της γαλλικής διπλωματίας, δεδομένου ότι από τον Φρανσουά Μιτεράν μέχρι και τον Νικολά Σαρκοζί, η Γαλλία υποστήριξε πάντοτε τον Μπεν Άλι θεωρώντας τον φραγμό στον ισλαμισμό.
Ο Φιλίπ Μορό-Ντεφάρζ, του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων θεωρεί «υπερβολική» την κριτική, ακόμη και αν η πρόταση της υπουργού Εξωτερικών μπορεί να φάνηκε «αδέξια» . «Όταν μία, παρά ταύτα, φίλη κυβέρνηση βρίσκεται λιγότερο ή περισσότερο σε δύσκολη θέση, δεν πυροβολούμε το ασθενοφόρο», λέει.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η κυβέρνησή του επικρίνονται για τη συνολική διαχείριση της κρίσης στην Τυνησία. Αρχικά, η γαλλική ηγεσία καθυστέρησε να καταδικάσει τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Στη συνέχεια, μόνο μετά την πτώση του Μπεν Άλι ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την υποστήριξη της Γαλλίας στην τυνησιακή εξέγερση.
Το Παρίσι αρνήθηκε να δεχθεί τον Μπεν Άλι και δεσμεύθηκε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου και της οικογενείας του στη Γαλλία.
"Μπορεί να υπήρξαν αδεξιότητες και παρεξηγήσεις, αλλά αυτό γίνεται». «Φανταστείτε όμως η Γαλλία να επενέβαινε στις εσωτερικές υποθέσεις μίας χώρας που υπήρξε γαλλικό προτεκτοράτο, τι θα έλεγαν;», δήλωσε χθες ο Ανρί Γκενό, ειδικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη γαλλική στάση και πρόσθεσε: «Η Μισέλ Αλιό-Μαρί μίλησε χωρίς καθόλου κακή πρόθεση, με βάση μία δική της ανάλυση» ...
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου