Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι μισοί άστεγοι ψάχνουν άλλο κτήριο

Αστεγοι, στην αυλή της μονοκατοικίας της οδού Πατησίων, παραμένουν από τις 4.20' χθες τα ξημερώματα αρκετοί μετανάστες που δεν χώρεσαν στις δύο αίθουσες του κτηρίου. Πολλοί φορείς αλλά και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου αναζητούν καλύτερη λύση για τη μεταφορά τους. Η Αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά, από απόσταση.
Στρώματα κι επάνω τους άνθρωποι, στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο. Οσοι απεργοί πείνας χώρεσαν συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα σε δύο αίθουσες του ιστορικού κτηρίου: η μία στο υπόγειο, στο ισόγειο η δεύτερη. Το υπόλοιπο κτήριο παρέμενε, μέχρι χθες το μεσημέρι, κλειδωμένο, γεμάτο αντίκες. Κλειδωμένες παραμένουν και οι τουαλέτες, καθώς και η κουζίνα του αρχοντικού.
Ο Αμντούλ Χατζή εξηγεί πως «μόνο 157 άτομα από τους 250 απεργούς πείνας παρέμειναν στο σπίτι. Οι υπόλοιποι κοιμούνται στην αυλή. Δεν είναι τουρίστες. Ηρθαν από το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Πάτρα, το Βόλο, τη Σάμο κι άλλοι από την Αθήνα. Εχουν σπίτια. Συγκεντρώθηκαν μ' ένα σκοπό: να κάνουν μαζί απεργία πείνας. Εδώ δεν υπάρχει νερό ούτε τουαλέτα».
«Είμαστε απεργοί πείνας. Δεν μας απασχολεί αν είναι όμορφο το κτήριο. Αυτό δεν αφορά τον αγώνα μας. Στη Νομική δεν δημιουργούσαμε ουσιαστικό πρόβλημα, αφού στο χώρο δεν γινόταν μάθημα». Λένε ότι «η κυβέρνηση συνομιλούσε δύο μέρες μ' έναν πολίτη για να έρθουμε εδώ. Και τώρα ψάχνουμε όλοι οποιοδήποτε άλλο βρεθεί. Δεν υπάρχει άλλο άδειο κτήριο στην Ελλάδα;» λέει ο Μουσταφά, για τέταρτη μέρα απεργός πείνας.

Για την ιστορία

Το κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, γύρω στο 1908. Πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν ο Τάσος Λιβιεράτος από την Αλεξάνδρεια και το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Νικολούλης. Είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα του γαλλικού νεομπαρόκ που διασώζονται στην Αθήνα.
Χρησιμοποιήθηκε για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς. Μια περίοδο μάλιστα, στέγασε τη Μαιευτική Κλινική του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι που αγοράστηκε από το σημερινό ιδιοκτήτη του Ντίνο Ρουτσούνη, ιδιοκτήτη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Κ. Research. Σήμερα στεγάζει το Ινστιτούτο Μελετών «Υπατεία». Στο εσωτερικό του κτηρίου υπάρχουν αγάλματα και έργα τέχνης, τον κήπο στολίζουν γλυπτά. *

www.enet.gr

1 σχόλιο:

  1. ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΑΝΤΡΙ ΣΕ ΥΨΩΜΑ 1500 ΜΕΤΡΑ.ΤΙ ΕΓΕΙΝΕ Ο ΤΣΜΠΟΥΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΝΤΟΜΕΝΕΙ ΓΡΟΘΙΑ? ΑΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΑΣ ΡΕ ΣΕΙΣ.ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή